Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis să cumpere într-un „ritm moderat mai scăzut” eurobonduri, pentru susținerea de urgență a finanțării economiei Zonei Euro, în cadrul programului Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).
BCE consideră că „pot fi menținute condiții de finanțare favorabile, cu un ritm moderat mai scăzut al achizițiilor de active nete în cadrul PEPP decât în ultimele două trimestre”, potrivit unui comunicat BCE.
Pe de altă parte, programul de cumpărare standard APP (Asset Purchase Programme) va continua în același ritm de 20 de miliarde de euro lunar. APP a fost lansat pentru a stimula economia în urma crizei financiare din 2009.
De asemeni, au rămas neschimbate rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit, la 0,00%, 0,25% și, respectiv, -0,50%.
Efectele reducerii cumpărărilor de urgență
Reducerea previzibilă a volumului achizițiilor de bonduri va reduce lichiditatea și ar putea duce la creșterea costurilor de finanțare, dacă această reducere nu se oprește la excesul de lichiditate – un reper greu de definit, potrivit analiștilor.
Un alt rezultat ar trebui să fie cel al reducerii inflației, care provoacă efecte adverse asupra creșterii sănătoase a economiei.
Banca va continua să cumpere „active nete în cadrul PEPP până la total de 1.850 miliarde EUR până cel puțin la sfârșitul lunii martie 2022”, dar lasă loc și variantei în care nu va epuiza acest buget. Achizițiile vor continua „în orice caz, până când (BCE) va considera că faza crizei coronavirusului s-a încheiat”, spune un comunicatul BCE.
Sunt confirmate astfel așteptările analiștilor care aveau în vedere creșterea inflației.
În august, rata inflației din Zona Euro de 3% a fost maximul ultimilor 10 ani, de 3%. Totodată, creșterea economică a surprins pozitiv: 2,2% față de primul trimestru al anului, în timp ce estimările precedente indicau o creștere de numai 2%.
(Citiți și: „Economiile mari ale lumii – în ecuația periculoasă: inflație, fracturi în lanțurile de aprovizionare, scădere a activității”)
Creșterea inflației în Zona Euro i-a îngrijorat pe economiști și, deși decizia de reducere moderată a achizițiilor de eurobonduri răspunde acestor îngrijorări, dar Christine Lagarde, președintele BCE, a ținut să precizeze că creșterea inflației din Zona Euro este temporară și este rezultatul blocării parțiale a lanțurilor de aprovizionare ca și creșterii inflației din Germania.
Germania se confruntă cu cea mai mare creștere a inflației importate de la începutul anilor ’80. Lanțurile de aprovizionare sunt în continuare disfuncționale, ceea ce afectează capacitatea companiilor de a-și asigura stocuri adecvate, conform unui sondaj Reuters.
Un ritm flexibil de achiziții în programul PEPP
BCE va continua achizițiile „în mod flexibil în funcție de condițiile pieței și în vederea prevenirii unei înăspriri a condițiilor de finanțare”.
În plus, flexibilitatea achizițiilor se va reflecta și în portofoliul diferitelor clase de active și de-a lungul jurisdicțiilor, ca „să sprijine transmiterea fără probleme a politicii monetare”.
„Dacă pot fi menținute condiții de finanțare favorabile cu fluxuri de cumpărare de active care nu epuizează pachetul peste orizontul net de cumpărare al PEPP, pachetul nu trebuie utilizat integral. De asemenea, pachetul poate fi recalibrat dacă este necesar pentru a menține condiții de finanțare favorabile pentru a contribui la contracararea șocului pandemic negativ”, mai spune Comunicatul BCE.