vineri

26 aprilie, 2024

22 iunie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) va prezenta joi, în minuta celei mai recente ședințe de politică monetară, argumentele care justifică folosirea programului de relaxare cantitativă (QE).

BCE speră astfel să rezolve conflictul survenit după ce Curtea Constituțională a Germaniei a decis că Bundesbank nu ar trebui să participe la astfel de programe în absența unor argumente solide, transmite Bloomberg.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a dat de înțeles la începutul acestei luni, că minuta ședința din 4 iunie, care ar urma să fie publicată joi, va include o descriere a motivelor invocate de conducerea instituției pentru continuarea programului de cumpărare de active din zona euro. O publicație germană susține că BCE ar putea publica și alte documente care să justifice necesitatea QE.


Aceste documente vor fi publicate în contextul în care Curtea Constituțională a Germaniei a criticat instanța supremă a UE, CJUE, pentru decizia din urmă cu câțiva ani în care a dat undă verde programului, judecătorii germani fiind de părere că acesta nu a fost analizat corespunzător, în contextul în care BCE ar urma să acumuleze în bilanțuri obligațiuni suverane și private în valoare de peste 2.000 de miliarde de euro. Decizia riscă să interzică băncii centrale din Germania, Bundesbank, să participe în continuare la relaxarea monetară.

Avantajul folosirii minutei ședinței de politică monetară pentru a transmite informațiile solicitate de curtea germană este acela că oficialii BCE nu ar comunica direct informațiile, reglementările cu privire la modul și datele pe care le pot comunica reprezentanții băncilor centrale fiind foarte stricte deoarece acestea riscă să influențeze comportamentele investitorilor și să creeze distorsiuni în piața financiară.

”Consiliul guvernatorilor BCE evaluează în mod regulat eficacitatea, eficiența și raportul costuri-beneficii al măsurilor sale de politică monetară. O face în mod regulat și, după cum vă puteți imagina, având în vedere pachetul pe care l-am dezbătut și, în cele din urmă, convenit, – acest lucru s-a întâmplat în profunzime și în cadrul deliberărilor noastre de dimineață (dimineața de 4 iunie, când a avut loc cea mai recentă ședință de politică monetară, n.r.)”, a comentat Christine Lagarde în cadrul conferinței de presă din 4 iunie.

Curtea Constituțională a Germaniei a acordat BCE, într-o decizie de la începutul lunii mai, trei luni pentru a motiva necesitatea programului de relaxare cantitativă demarat în urma crizei anterioare. În situația în care instituția nu se va conforma, forul german ar putea interzice băncii centrale a Germaniei participarea la actualul programul de relaxare cantitativă, lansat în contextul pandemiei Covid-19.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: