3 decembrie, 2015

draghiBanca Centrală Europeană (BCE) a decis să extindă programul de relaxare cantitativă menit să readucă inflaţia din zona euro aproape, dar sub nivelul de 2%.

În acest sens, Mario Draghi, preşedintele BCE, a anunţat joi prelungirea programului cu şase luni, respectiv până la finele lunii martie 2017, precum şi includerea bondurilor emise de autorităţi publice regionale sau locale în „coşul” de obligaţiuni pe care băncile centrale din zona euro le pot cumpăra.

BCE a menţinut însă limita de 60 de miliarde de euro pe lună pentru aceste achiziţii.


„Măsurile de astăzi au fost luate pentru a asigura revenirea ratei inflaţiei sub sau aproape de 2% şi, în consecinţă, ancorarea aşteptărilor inflaţioniste pe termen mediu”, a declarat Mario Draghi, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Frankfurt.

De asemenea, BCE a decis să reducă rata dobânzii la facilitatea de depozit cu 10 puncte de bază, la -0,3%.

Draghi a indicat încă de acum şase săptămâni faptul că programul de relaxare cantitativă ar putea fi extins, iar la finele lunii noiembrie a dat asigurări că „vom face ce trebuie să facem pentru a creşte inflaţia cât de repede posibil”, folosind toate instrumentele permise de mandatul BCE.

Revenirea economică a celor 19 state din zona euro nu a fost suficient de rapidă pentru a asigura şi revenirea inflaţiei în intervalul ţintit de BCE, cel care ar asigura stabilitatea preţurilor.


Analiştii se aşteptau ca BCE să acţioneze astfel, însă anticipau măsuri mai ample, notează Bloomberg. În urma anunţului făcut de Draghi, euro a consemnat cea mai semnificativă apreciere faţă de dolar din luna august şi până în prezent.

Economiştii de la ABN Amro, Commerzbank sau DZ Bank anticipau o reducere a dobânzii cu 20 de puncte de bază, în vreme ce Deutsche Bank le-a recomandat investitorilor închiderea poziţiilor, anticipând o depreciere a euro faţă de dolar după anunţul BCE cu privire la extinderea programului de relaxare cantitativă.

„Ce vedem este departe de aşteptările pieţelor. Pieţele aveau nevoie de cel puţin 20 de puncte de bază pentru a menţine presiunea pe cursul euro-dolar”, a comentat Alvin Tan, strateg la grupul Societe Generale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: