Banca Centrală Europeană urmărește evoluția prețului petrolului și a impactului său asupra inflației după declanșarea conflictului dintre Hamas și Israel, le-a spus președinta BCE Christine Lagarde miniștrilor de finanțe din UE.
Christine Lagarde s-a întâlnit în spatele ușilor închise cu miniștrii de finanțe din UE cu ocazia reuniunii Ecofin desfășurată luni și marți în Luxemburg, informează Bloomberg citând surse care au dorit să rămână anonime.
Declanșarea războiului Hamas-Israel nu a tulburat până acum prea mult piețele, deși analiștii spun că escaladarea conflictului ar duce prețul petrolului la peste 100 de dolari pe baril. Cea mai recentă prognoză a BCE, din luna septembrie – în care se anticipează că inflația va încetini la 2% în 2025 – se bazează pe o estimare pentru prețul petrolului de 82 dolari pe baril în 2024 și 77,9 dolari în 2025.
Riscul reprezentat de creșterea prețului petrolului afectează atât Europa cât și SUA, a declarat Lagarde la reuniunea de la Bruxelles la care a participat și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Membru în consiliul guvernatorilor al BCE, Francois Villeroy de Galhau, a subliniat săptămâna trecută că factorii de decizie au fost atenți la fluctuațiile de pe piață, dar există o tendință clară de scădere a inflației, „dar întrebarea cheie este dacă conflictul din Gaza se va extinde în Orientul Mijlociu”.
În SUA dobânzile vor rămâne ridicate pentru mai mult timp
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți că dobânzile mari ar putea rezsita o perioadă lungă în Statele Unite.
Yellen a mai declarat pentru Sky News că costurile datoriei rămân gestionabile, dar că trebuie să fim atenți cu finanțele publice.
Yellen, care a discutat cu miniștrii de finanțe din zona euro la reuniunea de astăzi a Eurogrupului, a declarat: „Economia Statelor Unite este într-o situație bună. În ceea ce privește situația fiscală… raportul datorie publică a SUA din PIB este de aproximativ 98% în acest moment și cheltuiala cu dobânzile, care este o statistică mai relevantă, rămâne încă gestionabilă.
„Acum este adevărat, cu rate ale dobânzilor mai mari – și acele dobânzi mai mari pot persista, deși nu este clar – trebuie să fim atenți la politica fiscală.”
Yellen a insistat, de asemenea, că SUA își pot permite „cu siguranță” finanțarea unui război pe două fronturi, deoarece conflictul dintre Israel și Hamas amenință stabilitatea în Orientul Mijlociu, iar SUA continuă să sprijine lupta Ucrainei împotriva Rusiei.
Riscurile geopolitice au pus BCE într-o poziție și mai dificilă
Oricât de mult ar fi vrut BCE să continue seria de creșteri a dobânzilor, chiar cu riscul recesiunii economice, evoluțiile recente au complicat mult ecuația.
În timp ce conflictul dintre Israel și Hamas – ca și creșterea randamentelor obligațiunilor – vor diminua și mai mult prognoza de creștere a zonei euro, scumpirea petrolului va pune și mai multă presiune pe prețurile de consum și va face ca atingerea țintei de 2% până la finele anului 2025 să nu mai fie posibilă.
Proiecțiile BCE s-au bazat pe ipoteza unui preț mediu al petrolului de 82 USD/baril în 2024. Dacă prețul mediu va urca la 95 USD/baril anul viitor, o prognoză conservatoare, acest lucru va duce la o creștere a prognozei pentru inflației la 3,3% la finele lui 2024 (de la 3,2%) și la 2,4% în 2025 (de la 2,1%). Ca urmare atingerea țintei de 2% va fi amânată pentru 2026.
În aceste condiții, BCE ar putea, dacă petrolul se scumpește, să decidă o nouă creștere a dobânzii, chiar dacă economia europeană va fi în recesiune.
***