miercuri

17 aprilie, 2024

14 septembrie, 2023

Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi – pare să fi fost zicala după care s-au ghidat joi oficialii Băncii Centrale Europene când s-au grăbit să majoreze pentru a 10-a oară consecutiv dobânda-cheie cu încă 250 puncte de bază până la valoarea record de 4%, în ciuda pericolului din ce în ce mai real al intrării în recesiune.

Teama de a nu aduce cât mai repede în jos inflația și riscul de a opri înăsprirea politicii prea devreme a prevalat în fața spectrului de recesiune în zona euro. După seria majorărilor începută în iulie anul trecut și care a însumat 450 puncte de bază, principalele rate de politică monetară sunt la un nivel record.

Estimarea BCE pentru nivelul inflației la finele lui 2024 , de 3,2%, în afara țintei autoimpuse de 2%, arată determinarea de a lupta și cu presiunile inflaționiste viitoare, dobânzile ridicate acționând ca un tratament preventiv pentru a readuce prețurile sub control.


Vestea bună este că cel mai probabil aceasta va ultimul salt al dobânzii pentru menținerea stabilității prețurilor. Formalarea din comunicatul oficial: „pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele cheie ale dobânzilor BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor contribui substanțial la revenirea în timp util a inflației la țintă.” arată că această creștere a ratelor de astăzi pare a fi ultima.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: