duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) anunță lansarea un nou plan de achiziții de obligațiuni în euro pentru a opri impactul pandemiei  Covid-19, în valoare totală de 750 de miliarde de dolari, ridicând până la 1.100 miliarde de euro, ținta de achiziții pentru acest an.

Totalul lichidităților trimise în sistemul financiar se ridică la 6% din Produsul intern brut al Zonei Euro. Programul suplimentar va continua până când va trece „faza critică” a pandemiei cu coronavirusul Covid-19, potrivit informațiilor BCE, citate de Reuters.

BCE a acționat sub presiunea solicitărilor de a acționa pentru reduce costurile țărilor îndatorate aflate și sub povara, dintre care se remarcă Italia.


Mai mult, BCE a anunțat că este gata să sporească amploarea și durata acestor operațiuni de „relaxare cantitativă” a politicii sale monetare și va revizui orice constrângeri actuale, făcând aluzie la plafonul care ar fi putut ține portofoliul de titlrui de stat cumpărat la o treime din datoria unei țări.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Randmanetele titlurilor de stat au crescut vertiginos ca urmare a crizei coronavirus, respectiv a tendinței investitorilor de a scăpa de activele riscante (randamentul obligațiunilor este invers proporțional cu prețul lor), mai ales de cele ale Italiei.

Titlurile italiene pe 10 ani au înregistrat randamente de la mai mult de 3%, dar s-au redus până la 2,3% după ce BCE a anunțat multiplicarea achizițiilor.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: