24 februarie, 2021

FOTO: boxmining.com

Banca Centrală Europeană (BCE) a solicitat Parlamentului European sprijin pentru a obține dreptul de veto în privinţa lansării în zona euro a criptomonedelor denumite „stablecoins”, ca şi atribuții în supervizarea lor.

Prima țintă vizată este criptomoneda Diem proiectată de Facebook, în locul deja celebrei Libra.

Facebook a intenționat inițială să emită o „monedă stabilă” denumită Libra, bazată pe un coș de valute, dar și-a ajustat proiectul după ce autoritățile de reglementare s-au împotrivit.


Acum Facebook vrea să emită o monedă digitală legată de dolarul american, denumită Diem, potrivit Reuters.

Băncile centrale din toată lumea sunt îngrijorate de proliferarea criptomonedelor și mai ales a celor care se denumesc „monede stabile” și care, spre deosebire de instrumentele activele speculative de tip Bitcoin, își susțin legitimitatea prin legătura cu o monedă oficială sau cu un portofoliu constituit din mai multe monede oficiale.

Criptomonedele ar putea prelua controlul asupra sistemelor de plată, a atribuțiilor băncilor și, în ultimă instanță a creării de masă monetară, adică haos – potrivit bancherilor.

Contra-ofensiva băncilor centrale

BCE și băncile centrale din Zona Euro lucrează la propriul proiect de monedă digitală, pe care speră să o lanseze în următorii 4 ani șinuva fi subiectul reglementărilor UE privind valutele digitale private.

(Citiți și: „Spre Euro digital: Contraofensiva BCE pe frontul criptomonedelor. De ce se tem marii bancheri”)


Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au anunţat că monedele digitale private, cum ar fi cea de la Facebook, nu ar trebui acceptate oficial în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.

În septembrie, UE a stabilit planuri de reglementare a „cripto – activelor”, care includ teste de stres şi cerinţe privind capitalul şi lichidităţile, avertizând că Facebook va trebui să adere la aceste reguli înainte de a lansa moneda sa în blocul comunitar.

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine că trebuie să aibă ultimul cuvânt dacă ar trebui permisă lansarea unei „monede stabile” în zona euro, fără a periclita controlul său asupra inflaţiei sau a siguranţei plăţilor.

„De vreme ce un instrument de referință bazat pe active financiare echivalează cu un sistem de plăți, evaluarea unei potenţiale ameninţări la adresa politicii monetare şi a funcţionării sistemelor de plăţi ar trebui să fie de competenţa exclusivă a BCE”, spune avizul juruidic al băncii  din 19 februarie privind reglementările propuse.

BCE spune că reglementările trebuie schimbate astfel încât opiniile acesteia în materie să aibă caracter obligatoriu pentru autoritățile naționale în cazul evaluării intențiilor de emisiune a unor „monede stabile”.

Emitenții de „stablecoins” trebuie să satisfacă „cerinţe riguroase de lichiditate”, similare cu cele aplicate fondurilor de investiții pe piaţa monetară, inclusiv obligația de a avea rezerve semnificative de numerar, pentru a face faţă în cazul unor retrageri masive, susţine BCE.

De asemenea, companiile care vând instrumente digitale legate de mai multe valute „ar trebui, cel puțin, să acorde utilizatorilor finali o creanță directă asupra emitentului sau asupra activelor de rezervă și drepturilor de răscumpărare”, a adăugat BCE.

Monedele virtuale sunt construcții digitale care nu sunt emise sau garantate de o bancă centrală sau de o autoritate publică, și a căror valoare nu are în spate activele unei anumite economii ci depinde exclusiv de cerere și ofertă.

Nu sunt neapărat legate de o monedă instituită legal şi, de fapt, nici nu corspund statutului legal de monedă sau de bani.

Sunt, însă, acceptate de din ce în ce mai mulți oameni și firme, fie pentru usurința folosirii, fie din motive speculative, pentru ca sunt foarte volatile, fie chiar pentru plăți ilegale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: