joi

18 aprilie, 2024

7 decembrie, 2012

Banca Centrală Europeană a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economică din zona euro, pentru aceste an şi pentru anul viitor, precizând că dificultăţile economice se vor prelungi şi în 2013, relatează BBC News.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că banca se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte cu 0,5% în acest an, înainte de a-şi reveni mai târziu, în 2013.

El a precizat că în acest an scăderea consumului şi a investiţiilor a afectat creşterea economică. BCE a menţinut rata dobânzii din zona euro la un nivel scăzut record de 0,75%, aşa cum era de aşteptat.


Draghi a spus că ratele au rămas neschimbate, din cauza preţurilor mai mari la energie, a taxelor în creştere şi a scăderii inflaţiei de la 2,5% la 2,2% luna trecută.

Rata dobânzii este principalul instrument folosit de băncile centrale pentru a influenţa cererea şi preţurile în economie. Draghi a spus că banca se aşteaptă ca inflaţia să scadă sub 2% anul viitor. Ţinta este sub, dar aproape de 2%. Rata dobânzii a fost de 0,75% pentru cinci luni, după reducerea de la 1% în luna iulie.

Creşterea economică a fost revizuită în ceea ce priveşte creşterea economică din zona euro în 2013 între minus 0,9% şi plus 0,4%. Pentru 2014, se previzionează o creştere între 0,2% şi 2,2%.

“Incertitudinea persistentă” afectează activitatea economică, spune Draghi, adăugând că banca a continuat să observe riscurile care conduc la contractarea economiei, în special “incertitudinile legate de decizia privind emiterea unor bonduri suverane în zona euro, probleme geopolitice şi deciziile privind politica fiscală din SUA.


Economia celor 17 state membre ale blocului comunitar s-a contractat cu 0,1% între iulie şi septembrie, după ce s-a contractat cu 0,2% în cele trei luni anterioare. În acelaşi timp, rata şomajului a atins un nivel record de 11,7%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: