sâmbătă

18 mai, 2024

1 octombrie, 2014

Banca Centrală Europeană a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie acest an. Acest indicator ar trebui să fie baza de calcul a accizelor pentru anul 2015. Cursul BCE comunicat pentru calcularea accizelor nu a fost respectat însă, în anul 2013, de România atunci când Ministerul Finanţelor a calculat acciza pentru anul 2014 la o valoare mai mare.

Dacă accizele s-ar calcula potrivit cursului comunicat de BCE, bugetul ar înregistra o nouă scădere a veniturilor prognozate.

Cum s-a procedat în 2013: euro comunicat de BCE, ajustat cu inflația leului

Cursul stabilit de BCE este cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut (4,4485 lei/euro), care nu a convenit guvernului din cauza aprecierii leului, drept care a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012 (deoarece era mai mare decât cel din 2013, care trebuia folosit în mod normal) şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013.


Astfel, accizele au fost plătite în anul 2014 la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Guvernul încă lucrează la formula de calcul a accizei: va termina cel mai probabil după alegeri

Formula cu care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Întrebată ce se va întâmpla pentru anul viitor, Ioana Petrescu a evitat să precizeze dacă Guvernul se va mai raporta la cursul BCE, care ar genera o scădere a accizelor începând cu anul viitor.

“Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi, în momentul în care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunţa, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie.


Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015”, a declarat Ioana Petrescu, potrivit agenției Mediafax.

Ministrul Finanţelor a lăsat să se înţeleagă că modul de calcul al accizei va fi pus în dezbatere publică.

Una dintre variantele luate în calcul de Finanţe este renunţarea la calculul accizei în euro şi trecerea la un calcul direct în lei.

În luna noiembrie 2013, când cursul BCE a fost anunţat în scădere faţă de anul precedent, premierul Victor Ponta a anunţat că, pentru 2014, accizele nu vor mai fi indexate în funcţie de acest curs de schimb, ci raportat la inflaţie.

Astfel, nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexare cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb, în tendinţă de scădere, pentru a nu fi afectate veniturile încasate la buget din accize.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.

În primele opt luni ale acestui an, încasările din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, în urcare cu aproape 11% de la 13,86 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ratele de referinţă ale BCE pot fi diferite de cele anunţate de Banca Naţională a României (BNR), întrucât sunt bazate pe o procedură zilnică de consultare între băncile centrale din Europa şi la nivel global.

Ce prevede Codul fiscal românesc, ce prevede Directiva europeană

Cod Fiscal: ART. 218 Conversia în lei a sumelor exprimate în euro.

Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică, până la data de 15 octombrie.

Articol Directiva Europeană 2003/96.

Pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic. Statele membre pot menține valorile de impozitare aflate în vigoare în momentul adaptării anuale în cazul în care conversia sumelor nivelului de impozitare exprimat în euro ar conduce la o creștere a nivelului de impozitare exprimat în monedă națională mai mică de 5% sau de 5 euro, reținându-se valoarea cea mai mică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: