Bayer a aceptat miercuri un acord în valoare de până la 10,9 miliarde de dolari pentru închiderea tuturor proceselor din Statele Unite în care grupul german este acuzat că erbicidul Roundup a provocat cancer.
Mai multe state din UE au interzis, complet sau parțial, erbicidul glifosat Poundup, printre care Austria, Germania și Franța. România a fost printre cele 17 state comunitare care au votat la Bruxelles, în noiembrie 2017, pentru utilizarea glifosatului încă 5 ani.
Compania va efectua o plată de 8,8 – 9,6 miliarde de dolari pentru a închide litigiul actual legat de Roundup, inclusiv o sumă anticipată pentru acoperirea pretenţiilor financiare nerezolvate, şi 1,25 de miliarde de dolari pentru susţinerea unui acord colectiv separat legat de posibile litigii viitoare.
Plățile vor începe să fie făcute anul acesta și vor fi făcute din lichiditățile existente, din veniturile viitoare, precum cele obținute de divizia pentru sănătatea animalelor etc.
După mai mult de un an de discuţii, Bayer a ajuns la o înţelegere cu aproximativ 75% dintre reclamanţii actuali, care implică circa 125.000 de pretenţii financiare înregistrate şi neînregistrate, a anunţat miercuri grupul.
Cazurile închise reprezintă circa 95% din procesele care urmau să fie judecate.
”Acordul referitor la Roundup este acţiunea corectă la momentul potrivit pentru Bayer, care pune capăt unei lungi perioade de incertitudini”, a declarat Werner Baumann, CEO Bayer, citat de The Guardian.
Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) s-a pronunțat anul trecut pe subiect spunând că glifosatul, erbicidul comercializat sub denumirea Roundup, nu duce la cancer, iar într-un raport recent concluziona că produsul nu prezintă niciun risc asupra sănătății umane, dacă este utilizat corect.
EPA a fost dur criticat pentru această poziție și din cauza aprobării comercializării ierbicidului, în pofida numeroaselor studii științifice ce indicau o legătură între Roundup și cancer.
“Nici măcar miliardele companiei Bayer nu pot face să dispară în mod magic bine documentatele legături dintre glifosat și cancer,” a declarat miercuri, după semnarea acordului, Nathan Donley, cercetător la Center for Biological Diversity. Bayer a acceptat înțelegerea doar după trei verdicte cu despăgubiri valorând multe milioane, pronunțate în ultimul an de instanțe care, spre deosebire de EPA, au avut mai multă încredere în evaluările unor oameni de știință independenți, decât în cele ale Monsanto/Bayer, a adăugat Nathan Donley.