joi

8 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 martie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu s-a consultat, duminică seara, cu liderii PDL pemarginea propunerilor de modificare a Constituţiei,urmând ca aceaştia să termine în maximum o lună proiectul care să cuprindă şi plafonarea la 3% a deficitului bugetar.

„Preşedintele a făcut această propunere, de a introduce în Constituţie un plafon de 3% pentru deficitul bugetar, pentru a întări criteriile de la Maastricht în legislaţia românească, în vederea aderării la Zona Euro. Este o măsură de a opri guvernele, oricare ar fi ele, de la derapaje populiste în perioade electorale. În maximum o lună, trebuie să venim cu proiectul”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu.

Potrivit acesteia, modificările urmează sămai fie discutate şi în PDL, dar şi în coaliţia de guvernare.


O altă prevedere în proiectul constituţional avansat de Băsescu este revenirea la mandatul de patru ani pentru şeful statului.

Este necesară suprapunerea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare, pentru a se economisi bani la organizarea scrutinului”, a explicat Barbu.

Propunerile lui Băsescu vizează şi aplicarea rezultatului referendumului din 2009, privind trecerea la parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, precum şi dizolvarea Legislativului în cazul în care demiterea preşedintelui ţării este respinsă la votul popular.

„Noi am optat pentru varianta în care, dacă preşedintele este suspendat de Parlament, şi la referendum este respinsă demiterea preşedintelui, în oglindă, preşedintele să poată dizolva automat Legislativul”, a explicat Sulfina Barbu.


Ea a menţionat că o altă variantă, pe care PDL nu au ales-o, introducea în ecuaţie Curtea Constituţională, care să decidă în cazul dizolvării Parlamentului.

O altă propunere importantă, venită dinspre un lider PDL, vizează introducerea în Constituţie a euroregiunilor de dezvoltare, în organizarea administrativ-teritorială a ţării.

Pe lângă modificarea Constituţiei, Băsescu le-a spus PDl-iştilor că analizează atent noua Lege privind parteneriatul stat-biserică şi o va promulga numai dacă nu introduce elemente de populism.

„Ne-a spus că a primit lapromulgare actul normativ, pe care îl va analiza sub aspectul legalităţii, dar şi al oportunităţii şi va avea în vedere să nu fie un act normativ care să îndemne acte de populism”, a spus Sulfina Barbu.

Anul trecut, Guvernul a iniţiat un amplu proiect de revizuire a Constituţiei, înaintat Preşedintelui, care urmează să-l transmită la Parlament, cu modificările propuse de el.

Pentru modificarea Constituţiei,este nevoie de votul a două treimi din numărul parlamentarilor, după care proiectul trebuie să treacă de votul populaţiei, la referendum.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: