joi

28 martie, 2024

9 iunie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat, miercuri, pe miniştri că rămânerea lor în guvern după 30 iunie depinde de modul în care au realizat investiţiile publice pe primul semestru al anului 2011 şi de absorbţia fondurilor europene.

Urmăresc evoluţia banilor alocaţi pentru investiţii. Domnilor miniştri, vreau să ne înţelegem foarte bine. Este măsura capacităţii dumneavoastră. Anul acesta nu puteţi spune că nu am putut face investiţii că mi-a pus banii în trimestrul patru, când tocmai venea zăpada. Aţi avut banii din ianuarie. Modul cum se realizează investiţiile cred eu că ar trebui să fie principalul reper de a considera că poţi face parte dintr-un Guvern, pentru că banii pe care nu-i cheltuiţi eventual, sunt bani care n-au creat locuri de muncă şi discutăm de o perioadă de criză economică”, le-a spus Băsescu miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El a atras atenţia că nivelul scăzut al investiţiilor este cauzat de slaba supraveghere a instituţiilor din subordinea miniştrilor.


Niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumei alocate. Nu discutăm de miniştri noi, sunteţi deja un cabinet rodat, nu aveţi nicio justificare să spuneţi: nu am putut să cheltuiesc bani. Niciuna! Doar dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavoastră care trebuiau să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui, după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe semestrul unu, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet. Execuţia bugetară nu este bună în momentul de faţă”, a mai spus Băsescu.

Totodată, şeful statului a amintit şi de obligaţia Guvernului de a finaliza planul de privatizare a managementului unor companii de stat.

M-ar interesa în ce stadiu se află obligaţia asumată în Acordul cu FMI, legat de privatizarea managementului regiilor, pentru că dacă îşi face cineva iluzie că poate rămâne o simplă declaraţie politică, se înşală”, a adăugat şeful statului.

Premierul Emil Boc a încercat să explice că după 30 iunie miniştrii vor fi evaluaţi în baza investiţiilor făcute.


”Noi în fiecare şedinţă, domnule preşedinte, avem punctul cu cheltuielile de investiţii şi încadrarea în prevederile bugetare în sensul celor pe care le-am negociat şi le avem în acordurile internaţionale, ca banii să fie pe primele şase luni şi va fi şi un criteriu de evaluare a tuturor colegilor”, a explicat Boc.

 

Cele două avantaje smulse cu greu în negocierile cu FMI, pe care guvernul le ratează

 

Două avantaje rezuşiese guvernul să obţină, în noiembrie 2010, în negocierile cu FMI. Primul a costat în acordul Fondului aspura deficitului bugetar, reprezenatnţii FMI acceptând un deficit mai leje în cazul în care banii sunt cheltuiţi în investiţii care să producă locuri de muncă şi creştere economică. Într-un interviu acordat la Radio România Actualităţi, Emil Boc declara pe 01 noiembrie: „Preşedintele a avut un rol important în forma finală a acordului, cu contribuţia lui realizându-se lucruri importante în ceea ce priveşte investiţii pe 2011.” Iar în ce priveşte deficitul şi banii alocaţi pentru investiţii, Boc declara: „Preşedintele a convenit cu reprezentanţii Fondului ca, după şase luni, dacă lucrurile merg bine în domeniul investiţiilor, deficitul să crească în a doua parte a lui 2011, strict pentru investiţii„.

Cel de-al doilea mare avantaj în negocierea banilor de investiţii pe 2011 l-a constituit momentul alocării banilor. Principala problemă a fost obţinerea acordului FMI ca aceşti bani să fie alocaţi chiar din luna ianuarie, pentru primul semestru al anului, încă înainte ca rezultatele să confirme ieşirea din recesiune. Raţiunea decalarii pentru primul semestru a banilor pe tot anul a fost aceea că procedurile de  achiziţii publice şi licitaţii făceau ca banii alocaţi în ultimele două trimestre să rămână necheltuiţi. În plus, a existat speranţa că, alocaţi încăde la începutul anului, aceşti bani vor produce locuri de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: