luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului, marţi, să revizuiască tot sistemul de redevenţe pe zăcăminte naturale și să analizeze proiectul minier de la Roșia Montană.

Pentru revizuirea redevențelor, el a fixat Guvernului termen două săptămâni.

”O revedere imediată – şi personal cer Guvernului ca în maxim două săptămâni să revizuiască tot sistemul de redevenţe pe care îl avem pe zăcămintele naturale, dar ceea ce nimeni nu vrea să socotească sunt pierderile pe care le avem prin necrearea locurilor de muncă”, a spus Băsescu.


De asemenea, șeful statului a cerut noului ministru al Mediului, Attila Korodi, şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist.

El a menţionat că este necesară o decizie rapidă a autorităţilor române în legătură cu investiţiile străine legate de resursele naturale.

În context, Băsescu a precizat că recomandă autorităţilor să decidă în favoarea creării de locuri de muncă, subliniind că mineritul este o sursă de joburi.

„Ceea ce vă cer, domnule ministru şi domnilor membri ai Guvernului, este să vedeţi dacă e fezabilă Roşia Montană. Dacă este fezabilă, daţi rapid avize, dacă nu, spuneţi nu investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem ne va costa enorm în următorul proces. Nu mai ţineţi astfel de subiecte în dezbatere publică pentru că descalifică autorităţile române”, a spus Băsescu.


De asemenea, șeful statului a evidențiatpresupusele pierderi pe care România le-ar avea prin întârzierea exploatării aurifere de la Roșia Montană.

”Dacă spre exemplu pe exploatarea de la Roşia Montană discutăm despre obţinerea unui profit la sfârşitul unui ciclu de 16 ani de circa 3 miliarde de euro, vreau să ştiţi că în lipsa locurilor de muncă România pierde în fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul la fondul de pensii. Deci pierdem în fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Roşia Montană. Şi dacă îl socotim pe vreo 10 ani vedem că pierdem o dată şi ceva toţi banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană într-un ciclu bugetar. Ori acest lucru nu poate fi reparat decât prin renunţare la minciună, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu înţeleg şi prin asumarea de către politicieni a soluţiilor de creare de locuri de muncă”, a susținut Traian Băsescu.

Totodată, șeful statului a arătat că este important parteneriatul cu firme străine în minerit.

”Sigur, sunt un susţinător al poziţiilor care vizează exploatarea resurselor cu maximă protejare a mediului şi trebuie să avem grijă de acest lucru, fiind o condiţie esenţială pentru a exploata resursele naturale. Este însă clar că România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse: aur, cupru, gaze de şist în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare sigura soluţie. Şi poate mulţi consideră că cel mai important lucru este profitul pe care l-am putea obţine din aceste exploatări în parteneriat, fie că vorbim de gazele de şist, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de cupru”, a arătat liderul de la Cotroceni.

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a depus, marţi, jurământul de învestitură în funcţie, la Palatul Cotroceni.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: