marți

18 ianuarie, 2022

Băsescu, alături de preşedintele Italiei: Trebuie să începem integrarea fiscal-bugetară. Niciun stat UE nu poate face faţă singur globalizării

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu consideră că niciun stat membru al Uniunii Europene nu poate face faţă de unul singur procesului de globalizare, menţionând că soluţia problemelor cu care se confruntă Europa o reprezintă mai multă integrare şi că ar trebui să se înceapă cu integrarea fiscal-bugetară.

„Am constatat că România are cheltuieli foarte mari cu funcţionarea statului şi cheltuieli foarte mari cu programele sociale. De asemenea, tot aici, în zona socială, pot încadra şi pensiile care au devenit mult mai mari decât sumele pe care Guvernul le colecta în fondul de pensii. Am acţionat în 2010 extrem de sever în această direcţie şi este evident însă, privind la perspectiva de creştere economică a UE, că România a atins nişte echilibre în urma sacrificiilor pe seama populaţiei”, a spus joi şeful statului, într-o declaraţie de presă comună cu omologul italian, Giorgio Napolitano, susţinută la Palatul Cotroceni.

El a completat că România a luat un set de măsuri în 2010 care a permis restabilirea unor echilibre, dar că astăzi se constată că avem în continuare un deficit la fondul de pensii de 3,6 miliarde de euro şi că există 54 de programe sociale.


„Poporul român a făcut un set de sacrificii în aceşti doi ani şi noi credem că sacrificiile acestea vor fi răsplătite prin menţinerea unui echilibru macroeconomic al României. De la a privi însă strict problema României până la a privi la Europa distanţa e mare şi eu aş sintetiza punctul nostru de vedere în câteva fraze: niciunul din statele UE nu poate face singur faţă procesului de globalizare, fie că vorbim de Germania, fie că vorbim de România”, a spus preşedintele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În context, el a vorbit despre o Europă în care ar trebui să existe o politică fiscală comună, care să permită, la rândul ei, o politică monetară comună.

„Cum putem concepe o monedă unică cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu văd ca soluţie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decât un singur răspuns: mai multă, mai multă, mai multă integrare. Trebuie să începem cu integrarea fiscal bugetară”, a conchis Băsescu.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr