cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Barometrul INS: Managerii se așteaptă la creșterea pe linie a prețurilor pentru toate ramurile economiei

3 mai, 2023

Managerii din construcții și retail se așteaptă la o creștere a prețurilor în perioada aprilie – iunie, iar cei din industrie și servicii prevăd majorarea costurilor, conform celui recent barometru privind tendințele evoluției economice publicat miercuri de Institutul Național de Statistică – INS. Tendințele sunt identice cu cele prezentate în barometrul INS din luna martie.

Managerii societăţilor comerciale estimează o creștere accentuată în special a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%). 

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 14,5% în luna martie 2023, de la 15,5% în februarie 2023, conform datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).


Deși rata anuală a inflației a decelerat la 14,5% în luna martie, de la 15,5% în februarie, prețurile cu amănuntul vor continua să crească precum și costurile cu energia și materiile prime, estimează managerii companiilor analizate de INS.

În martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 21,5%, apoi mărfurile nealimentare (11%) și serviciile (10,8%), comparative cu aceeași lună a anului trecut.

O pondere mare a acestor scumpiri se datorează izbucnirii războiului din Ucraina în 24 februarie 2022, luna martie fiind prima lună de conflict, în care consecințele sanțiunilor impuse Rusiei nu s-au resimțit la nivelul prețurilor.

BNR prevede o scădere a ratei inflației la 7% la finele acestui an, și 4,2% anul viitor, însă aceasta depinde mai mulți factori, greu de controlat de către banca centrală, mai ales că 2024 este un an cu patru runde de alegeri


Managerii din toate sectoarele anticipează o creștere a activității economice, cu excepția managerilor din comerț care nu se așteaptă la o evoluție prea favorabilă a consumului în următoarele trei luni. Pe de altă parte, comerțul este singurul sector care plănuiește creșteri ale numărului de angajați pe termen scurt, în vreme ce în celelalte ramuri se anticipează o relativă stabilitate a personalului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: