sâmbătă

27 aprilie, 2024

26 martie, 2019

Așteptările managerilor din industrie „au scăzut pe toate planurile”, în ciuda creșterii conjuncturale a producției din februarie, potrivit Barometrulului Industriei din România, realizat de SNSPA și IRSOP și publicat marți.

În februarie, „situaţia din industrie a fost destul de confuză”, iar „semnalele sunt contradictorii”, chiar dacă cererea internă și producția au crescut , este cea dintâi concluzie a Barometrului.

Dintre cauzele posibile se remarcă scăderea comenzilor pentru export şi aşteptările privind creşterea costurilor de producţie şi a importurilor mai scumpe.


Activitatea industrială a ieşit, statistic, din zona de contracţie, indicele rezultat din răspunsurile la sondaj ajungând la 55 de puncte, dar revenirea este una obişnuită pentru luna februarie.

Indexul bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

„În ansamblu, vedem o repornire parţială a activităţii în industrie, cu evoluţii contradictorii, sentimente de incertitudine şi o posibilitate redusă de a anticipa ce se va întâmpla în lunile următoare”, spune comunicatul SNSPA & IRSOP.

Așteptările


Comparativ cu ianuarie, în luna februarie managerii au fost mai puţin convinşi că vor creşte comenzile, producţia, stocurile, comenzile neexecutate, exporturile şi preţurile pe care le încasează.

Indicele sintetic care măsoară încrederea managerilor a scăzut de la 70 de puncte în ianuarie la 68 în februarie. În decembrie fusese de 65 de puncte

Producția

Nivelul revenirii producţiei (de la 45 la 55 de puncte) este similar cu cel înregistrat de regulă în luna februarie în ultimii 5 ani.

„În consecinţă, indicele nu prezice un start mai bun în 2019, faţă de startul din anii trecuţi”, spune documentul citat.

Raportul precizează:

  • Stocurile au căzut şi mai mult faţă de luna trecută, ajungând la 41 de puncte în februarie, comparativ cu 45 în ianuarie.
  • Ultima dată când stocurile au înregistrat un nivel atât de coborât a fost în octombrie 2017.
  • Comenzile neexecutate au rămas în contracţie la 41 de puncte, sub media anuală de 48 de puncte din 2018.
  • Nivelul redus arată scăderea severă a activităţii din ultimele luni şi sugerează că cererea curentă e limitată la producţia existentă.

Cererea

  • Comenzile noi au crescut de la 43 de puncte în ianuarie la 56 de puncte în februarie.
  • Creşterea este mai mare decât media anuală a cererii în 2018 şi ceva mai ridicată decât volumul cererii din februarie anul trecut.
  • „În domeniul cererii, vârful este mai puţin important decât continuitatea”.
  • Comenzile pentru export au scăzut în mod neaşteptat de la 59 de puncte în ianuarie la 54 de puncte în februarie.
  • „Scăderea este oarecum atipică în comparaţie cu anii trecuţi şi cu reapariţia cererii interne. Ar putea semnaliza slăbirea în continuare a cererii în zona Euro, ceea ce ar fi destul de îngrijorător pentru exportatorii din România”.
  • Importurile de materii prime au crescut de la 49 la 52, pe fondul accelerării activităţii productive. Dar creşterea timidă semnalează nesiguranţă privind comenzile viitoare.

Forța de muncă

Numărul angajaţilor continuă să oscileze uşor în jurul nivelului de 50 de puncte, care separă contracţia de expansiune.

În februarie, firmele au mărit puţin numărul angajaţilor de la 48 la 50 pentru a face faţă cererii, dar suplimentarea timidă arată că firmele nu se aşteaptă la creşteri de activitate mult peste capacităţile existente.

Costuri și venituri

  • Costurile de producţie s-au situat şi în februarie la un nivel ridicat, dar în uşoară coborâre la 72 de puncte, faţă de 75 în ianuarie.
  • „Reducerea de costuri ar putea fi explicate prin cheltuielile mai mici cu energia datorită vremii mai bune şi prin măsuri adaptative de raţionalizare a consumului”, spune raportul citat.
  • Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au scăzut de la 62 în ianuarie la 58 în februarie.
  • „Probabil că preţurile mai mari din lunile precedente erau bazate pe negocieri anterioare, în timp ce preţurile recente reflectă într-o măsură mai mare slăbirea cererii din ultimele luni”, mai spune raportul SNSPA & IRSOP.

Barometrul lunar cu situaţia la zi din industrie a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 301 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-20 martie 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: