fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Politicile României privind infrastructurile critice nu conving nici jumătate din companii – Barometrul AmCham 2021

de Adrian N Ionescu , 7.7.2021

Ionuț Simion președinte AmCham România, Anca Damour și Alex Milcev, vicepreședinți

Ionuț Simion, președinte AmCham România, Anca Damour și Alex Milcev, vicepreședinți, la lansarea Barometrului 2021

Actuala politică economică a României va accelera dezvoltarea infrastructurilor critice ale României, dar doar în opinia a 42% dintre participanții la sondajul cu care Camera Americană de Comerț din România (AmCham România) a construit ediția 2021 a Barometrului său privind calitatea mediului investițional.

Statistica este și mai îngrijorătoare dacă se adaugă proporția nehotărâților (28% „nu știu”), la cea de 30% a celor care sunt convinși că România NU are o politică economică decisivă în domeniul infrastructurilor critice de transporturi, energie, sănătate, educație, cercetare și dezvoltare.

De altfel, investițiile în infrastructură sunt cele mai importante măsuri/politici publice care sunt așteptate de mediul de afaceri în 2021,  „în scopul redresării economice a României post pandemie” (82% din răspunsurile la sondaj).

Cele mai mari riscuri

Cel mai mare risc cu care se confruntă România este cel al schimbărilor demografice, spun 60% dintre directorii generali sau financiari participanți la sondajul AmCham.

Liderii companiilor se tem în aceeași proporție de tendința de creștere a inflației și aproape la fel de mult (58%) de creșterea gradului de îndatorare publică, acestea din urmă pondând în pericol costurile de finanțare.

Pandemia a crescut tensiunea pe piața muncii.

A crescut și proporția liderilor de companii care consideră că piața muncii este tensionată din cauza lipsei de forței de muncă de o calificare corespunzătoare.

situația tensionată pe piața muncii

Cele mai importante măsuri așteptate în 2021

Astfel că nu întâmplător, „reducerea poverii fiscale pe muncă” este a cincea prioritate din cele 12 măsuri care ar trebui adoptate în 2021.

Resursele de bani necesare pentru deficitul bugetar ar trebui atrase prin creșterea colectării venitorilor fiscale și reducerea evaziunii”, a spus Alex Milcev, videpreședintele AmCham România, la conferința de prezentare a Barometrului pe 2021.

Și, în conjunctură cu taxarea muncii, „reforma sistemului sanitar” este  plasată pe locul 3 în topul măsurilor pe care mediul de afaceri se așteaptă ca autoritățile să le ia.

Desigur, după prioritatea maximă acordată investițiilor în infrastructură,  a doua cea mai importantă măsură este „accelerarea digitalizării administrației publice”.

Cifrele optimismului 2021, după pesimismul 2020

Sondajul AmCham din mai –iunie 2021 „relevă un nivel record al încrederii companiilor în mediul investițional oferit de România”, 49% dintre companiile participante acordându-i calificativul bun și foarte bun.

Perspectivele privind evoluția veniturilor, numărului de angajați și investițiilor înregistrează un puternic trend ascendent, companiile estimând creșteri apropiate de performanțele anului 2018 pentru aceiași indicatori.

Datele barometrului AmCham România mai spun că:

  • 75% dintre companiile participante la sondaj se așteaptă să încheie anul financiar 2021 cu un nivel crescut al veniturilor,
  • 47% cu mai mulți angajați decât în prezent
  • 59% cu un volum mai mare al investițiilor,  spre deosebire de anul trecut când majoritatea a estimat scăderi majore pentru fiecare din acești trei indicatori.
  • majoritatea companiilor a reușit să-și mențină sau să-și crească operațiunile în România,
  • 41% au înregistrat chiar creșteri ale veniturilor.
  • 85% anticipează creșterea cifrei de afaceri față de 2020,
  • 44% lucrează după un scenariu de creștere mai mare de 10%.

Preferă creditele acționarilor, dar de 3  ori mai puțin finanțările din piața de capital

Cele mai multe companii, 82%, se bazează în continuare în principal pe fonduri proprii.

Fondurile proprii sunt completate pentru 34% dintre respondenți de împrumuturile bancare și, la concurență cu acestea (26%) de împrumuturile de la acționari.

Deși a crescut de aproape 3 ori (față de anul nefericit al pandemiei), ponderea pieței de capital  ca sursă de finanțare, este plafonat la 8% anul acesta.

„Potențialul de creștere (al piței de capital ca sursă de finanțare, n.r) este însă foarte mare și reiterăm cu acest prilej necesitatea continuării dezvoltării pieței de capital pentru ca aceasta să devină o sursă de finanțare accesibilă și accesată și de companiile românești”, spune AmCham.

Avantajele României

Cel mai imortant avantaj competitiv al României este apartenența la Uniunea Europeană

Pentru al treilea an consecutiv, calitatea infrastructurii digitale conduce detașat topul celor mai apreciate condiții de piață oferite de România, fiind calificată bună și foarte bună de 53% dintre companii.

Urmează calitatea capitalului uman,  considerată bună și  foarte bună de 48% dintre respondenți și nivelul de impozitare a companiilor care se situează pe aproximativ același nivel de apreciere ca în ediția de anul trecut.

De fapt, a rămas pe primul loc, cu 82% din răspunsuri, „importanța apartenenței la Uniunea Europeană, strâns corelată cu oportunitățile de finanțare, cu suita de reforme care condiționează acesul la noile generații de fonduri europene, cu răspunsul coordonat la nivel UE în fața crizei sanitare, dar și cu apărarea statului de drept”.

„Sentimentul pozitiv al companiilor vis-a-vis de climatul investițional aflat la un nivel record, anticiparea unor rezultate de afaceri foarte bune în 2021, precum și intențiile de investiții și de extindere a prezenței pe piața din România în următorii ani confirmă perspectivele de creștere economică estimate de specialiști”, a spus Ionuț Simion, președintele AmCham România.

(Citiți și: „”Climat investițional cu potențial impact negativ asupra securității energetice” – avertisment AmCham”)

Pe de altă parte semnalele pozitive, „vin cu responsabilitatea autorităților pentru asigurarea stabilității și a predictibilității legislative, a implementării de refome și de proiecte cheie, precum și pentru digitalizarea administrației și investițiile în infrastructura de transport și din alte sectoare critice pentru economie”, a atras atenția Ionuț Simion.

Cât teren a câștigat telemunca

„62% dintre companii așteaptă ca cei mai mulți dintre angajați să revină la birou, iar pentru 29% dintre respondenți, cea mai mare parte a activității se va derula de la distanță”, a spus Anca Damour, vicepreședinte AmCham.

Pe de altă parte, companiile trebuie să fie tot mai atente la implementarea standardelor ESG (Environmental, Social, Governance), căci tot mai mulți investitori își aleg țintele în funcție de importanța acordată acestor standarde, a atras atenția Anca Damour.

La sondajul AmCham privind calitatea mediului investițional, ediția 2021, au participat 180 (40%)  din totalul de 462 companii membre AmCham Romania, la nivel de CEO sau CFO. Dintre acestea:

  • 38% – companii mari
  • 36% – companii medii
  • 26% – companii mici, conform clasificării ANAF.

Perioada în care s-a desfășurat sondajul: 25 mai – 18 iunie 2021

 

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.7.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

BNS, despre creșterea cu 8% a salariului minim: Nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Vladimir Ionescu

Propunerea de majorare a salariului minim brut cu 8% ar avea un impact „absolut nesemnificativ” asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim,… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană: Alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o „atmosferă de intimidare”

Razvan Diaconu

Alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică în Rusia au fost „libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul. Observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind… Mai mult

Stiri

Premierul l-a demis pe unul din cei mai eficienți funcționari guvernamentali: Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu

Vladimir Ionescu

Octavian Berceanu (foto), membru USR PLUS, a fost revocat de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîțu a fost publicată luni în… Mai mult

Stiri

În Capitală nu mai există niciun pat liber la secțiile ATI pentru Covid – la nivel național mai sunt doar 19

Vladimir Ionescu

În Capitală și mai multe orașe mari – printre care Timișoara, Cluj și Craiova – nu mai exista luni niciun pat liber în secțiile de… Mai mult

Europa

Olanda vrea să interzică bancnota de 500 de euro și plățile în numerar de peste 5.000 de euro

Vladimir Ionescu

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană pentru interzicerea folosirii bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a plecat la New York la Adunarea Generală a ONU – SUA au cerut liderilor mondiali să nu participe fizic

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a plecat luni în Statele Unite, Administrația Prezidențială anunțând că șeful statului participă la ”la segmentul de nivel înalt al celei de-a… Mai mult

Europa

Polonia, obligată de CJUE să plătească Comisiei 500.000 euro zilnic, până închide mina de la Turow

Razvan Diaconu

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Polonia trebuie să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană… Mai mult