marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2015

Obama_Russia
Barack Obama şi Vladimir Putin au discutat 95 de minute la New York

În prima lor întrevedere de după incursiunile ruseşti în Ucraina, preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin s-au contrazis, luni, în legătură cu soluţia care trebuie adoptată pentru oprirea războiului din Siria, anunţă publicaţia USA Today.

Potrivit publicaţiei americane, cei doi preşedinţi nu au reuşit să se înţeleagă în primul rând în legătură cu rolul pe care urmează să îl joace preşedintele Bashar al-Assad, pe care preşedintele Obama îl caracteriza în discursul rostit luni în faţa Adunării Genetrale ONU drept un “tiran”, în vreme ce preşedintele Putin îl descria drept “bastion împotriva militanţilor ISIS din Siria”.

Întâlnirea privată a celor doi şefi de state a avut loc la scurt timp după ce ambii au vorbit în faţa Adunării Generale ONU, din discursuri reieşind clar diferenţele de opinie în problema conflictelor din Ucraina şi Siria.


După întrevederea care a durat 95 de minute, Vladimir Putin a declarat presei de la New York că nu respinge de principiu alăturarea Rusiei la coaliţia condusă de SUA care desfăşoară atacuri aeriene împotriva luptătorilor ISIS aflaţi pe teritoriul Siriei, dar că nu va autoriza implicarea trupelor terestre în conflict. Vladimir Putin a precizat că toate acţiunile Rusiei vor fi în conformitate cu legislaţia internaţională.

Preşedintele rus a descris întâlnirea cu preşedintele Obama drept “foarte constructivă, orientată către afaceri şi foarte limpede”.

Ulterior, în cadrul unei conferinţe transmise de Russia Today, Vladimir Putin a afirmat că acţiunile aeriene ale SUA în Orientul Mijlociu încalcă Charta ONU din cauză că Siria nu a solicitat derularea lor şi nici Consiliul de Securitate ONU nu a aprobat aceste acţiuni.

Citând un oficial a Casei Albe, USA Today afirmă că cei doi preşedinţi au petrecut jumătate din timpul alocat întrevederii discutând despre situaţia din Ucraina, cealaltă jumătate fiind dedicată situaţiei din Siria. Detalii legate de conţinutul discuţiilor au fost oferite sub de respectivul oficial sub protecţia anonimatului, din cauză că acesta nu a fost autorizat să prezinte public ce au spus cei doi preşedinţi.


Preşedintele Obama a reiterat sprijinul pe care SUA îl acordă Ucrainei în problema suveranităţii statale şi a solicitat implementarea completă a prevederilor acordului de pace semnat la Minsk.

În chestiunea siriană, părţile se situează pe poziţii diametral opuse în legătură cu viitorul lui Bashar al-Assad. SUA consideră că actualul preşedinte este unul dintre cei care alimentează în continuare conflictele ideologice.

Din declaraţiile sursei citate de USA Today rezultă că cei doi preşedinţi au rămas pe poziţiile asumate în declaraţiile publice făcute în faţa reuniunii ONU, discursuri pline de “săgeţi” trimise omologului şi în “dosarul ucrainean” şi în “dosarul sirian”.

(Citiţi şi: “Barack Obama și Vladimir Putin, schimb dur de replici, de la prezidiul ONU, pe subiectele Siria și Ucraina”)

SUA acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu pentru a întări poziţiile separatiştilor din Ucraina, acuzaţii respinse constant de Moscova.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit Naţiunilor Unite, peste 8.000 de oameni au murit în conflictul început în aprilie 2014 în estul Ucrainei, după anexarea Peninsului Crimeea.

În ultima perioadă, pe frontul de est din Ucraina luptele dintre separatişti şi armata regulată au încetat. La sfârşitul săptămânii trecute, separatiştii au dat ultimatum unor organizaţii internaţionale să părăsească zonele de conflict.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: