Preşedintele Barack Obama se află în această săptămână în Europa, o vizită planificată iniţial pentru summit-ul privind securitatea nucleară care a început luni la Haga, dar de care a profitat pentru a-i invita la o reuniune G7 pe liderii celor mai puternice economii ale lumii, după invadarea şi anexarea crimeei la Federaţia Rusă. Miercuri, liderul de la Casa Albă va participa la Bruxelles la summit-ul UE-SUA.
G8 a devenit G7 şi se reuneşte la Haga – liderul american vrea sprijin pentru sancţiuni mai dure pentru Rusia
La reuniunea G7, preşedintele Barack Obama – care a impus sancţiuni dure unor apropiaţi ai preşedintelui Putin, deosebire de liderii europeni – caută sprijinul partenerilor pentru o atitudine mai fermă faţă de Rusia, după anexarea Crimeei. Săptămâna trecută, UE şi SUA au decis anularea vizelor şi înghetarea activelor pentru cei mai apropiaţi aliaţi politici şi economici ai liderului de la Kremlin, însă se pune acum în discuţie adoptarea unor sancţiuni care să vizeze economia rusă.
„Europa şi America sunt unite în susţinerea pe care o acordă guvernului şi poporului ucrainean. Suntem uniţi în impunerea unor costuri pentru Rusia, în urma acţiunilor sale”, a spus luni liderul american, în urma întâlnirii cu premierul olandez Mark Rutte.
Scopul occidentalilor este acum, după ce armata rusă ocupă tot mai multe garnizoane ucrainene şi trupele armate ale Ucrainei au primit ordine de la preşedintele Olexandr Turcinov să părăsească teritoriul Crimeei, ca Rusia să nu înainteze şi în alte regiuni ale Ucrainei.
La Haga, liderii G7 – SUA, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia – vor discuta ce alte presiuni se pot pune asupra Rusiei şi cu ce costuri. Provocarea pentru preşedintele Obama va fi să îi copnvingă pe europeni să fie de acord cu noi sancţiuni, în condiţiile în care comerţul dintre UE şi Rusia este de 10 ori mai mare ca valoare decât cel dintre SUA şi Rusia, iar Europa este cel mai mare client al gazului rusesc.
„Europenii sunt hotărâţi să facă ceva, însă va fi dificil să îi convingi să se apropie măcar de soluţia gândită de Statele Unite”, a comentat pentru Reuters Jeffrey Mankoff, analist la Cewntrul pentru Studii Strategice Internaţionale.
Guvernele occidentale încearcă să găsească un echilibru între a pune presiune asupra lui Vladimir putin, protejarea propriilor economii şi evitarea intrării într-un cerc vicios al sancţiunilor şi represaliilor. Oficialii americani cred că sancţiunile viitoare trebuie foarte bine calibrate pentru a evita interdicţii asupra unor sectoare întregi, ca cel al petrolului sau metalelor, care ar putea avea reverberaţii în economia mondială.
Aşa că la întâlnirea G7, liderii mondiali nu vor lua, cel mai probabil, decizia privind sancţiuni, dar vor discuta despre cum va funcţiona grupul. „G8 este mort, deşi nu cred că vrea cineva să spună asta. Dar se va spune că există o unitate între liderii celor 7 naţiuni”, a comentat un diplomat european citat de Reuters.
58 de naţiuni propun măsuri de siguranţă pentru materialele militare şi civile
Cei 58 de lideri care se reunesc la summit-ul pentru securitate nucleară care are loc luni şi marţi la Haga pentru a discuta reducerea folosirii uraniului puternic îmbăgăţit şi o strategie pentru a proteja stocurile de plutoniu vulnerabile.
Înainte de începerea reuniunii, luni dimineaţa Japonia a anunţat că va preda SUA sute de kilograme de amteriale atomice care pot fi folosite la producerea de bombe, pentru ca ele să fie distruse.
China s-a arătat adesea îngrijorată de faptul că Japonia deţine plutoniu, dar Washingtonul a arătat clar că nu există nicio nelinişte referitor la modul în care autorităţile japoneze gestionează situaţia.
Preşedintele american şi premierul japonez au spus, luni, că mari cantităţi de uraniu puternic îmbogăţit şi plutoniu vor fi trimise spre a fi distruse în SUA.
Un anunţ similar a venit şi din italia şi Belgia, care, la rândul lor, vor trimite spre distrugere în America a unor cantităţi de materiale nucleare. Italia a anunţat îndepărtarea de pe teritoriul său a 20 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit şi plutoniu, în timp ce autorităţile belgiene au vorbit despre „o cantitate semnificativă”.
Summit-ul UE-SUA, prima vizită la Bruxelles a liderului american
Preşedintele american va partivcipa miercuri la summit-ul UE-SUA, în prima sa vizită în capitala Uniunii, de când a venit la putere.
Va fi o ocazie de a „repara” o relaţie cu europenii în contextul în care relaţia bilaterală a avut de suferit după dezvăluirile privind interceptările NSA asupra cetăţenilor europeni, liderilor şi instituţiilor Uniunii.
Discuţiile vor include, în mod evident, şi acordul de parteneriat transatlantic. Negocierile au început anul trecut, iar ambele părţi evaluează impactul asupra economiilor a unei asemenea relaţii comerciale şi de investiţii. Europenii sunt îngrijoraţi că standardele de mediu şi de siguranţă riscă să fie erodate.