vineri

20 mai, 2022

Banii de investiții din Bugetul 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 decembrie, 2019

Bugetul pe 2020 prevede alocări pentru investiții în valoare totală de 50,7 miliarde de lei, echivalentul a 4,5% din PIB, în creștere cu 14,2% față de anul precedent.

PNDL pierde sume semnificative, iar cheltuielile de capital (investiții realizate exclusiv de la bugetul de stat) asumate (nu cele angajate) sunt doar ușor mai mari decât cele din 2019, în vreme ce la fonduri europene Guvernul se așteaptă la o creștere semnificativă, reiese din documentele publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice.

Tăieri de la PNDL și distribuirea banilor către cofinanțarea proiectelor cu bani europeni

Pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, Finanțele propun un buget de 2,2 miliarde de lei pentru 2020, în scădere cu 68,3% față de execuția din acest an, de aproape șapte miliarde de lei.


Rocada acestor bani pare să acrediteze soluția lui Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România (AOR), propunea mutarea unor alocări din PNDL către cofinanțarea investițiilor cu fonduri europene așa încât proiectele finanțate din acești bani să fie viabilă și să aducă plus valoare comunităților.

De altfel, Ministerul Dezvoltării a oprit de la plată, la sfârșitul săptămânii trecute, facturi de 146 de milioane de lei aferente unor proiecte PNDL declarate ”neconforme” după un control încrucișat făcut de Corpul de control al ministrului și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

În ultimii ani, Guvernul s-a folosit la slaba absorbție a fondurilor europene ca pretext pentru a solicita Comisiei Europene decontarea retroactivă a unor investiții finanțate de la bugetul de stat. Artificiul a permis reducerea deficitului bugetar.


O inițiativă similară a guvernului Orban a fost semnalată de europarlamentarul USR Cristian Ghinea. Un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Documentul nu mai poate fi consultat în prezent.

La capitolul fonduri europene, Guvernul propune o alocare de 28,8 miliarde de lei, în creștere cu 15,2% față de execuția din acest an și credite de angajament de până la 57 de miliarde de lei, în creștere cu 35%.

Marile proiecte de investiții mai au nevoie de finanțări de 132 de miliarde de lei

Pentru investițiile finanțate exclusiv de la bugetul de stat sunt alocați 8,3 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de acest an și credite de angajament de 19,9 miliarde de lei, în creștere cu 62,4% față de 2019.

În procesul de prioritizare, opt ordonatori principali de credite au transmis informații cu privire la 158 de proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 198,2 miliarde de lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 132,1 miliarde de lei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cea mai mare pondere în acest portofoliu o deține Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor care administrează 131 proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 179,7 miliarde de lei, urmat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu 11 proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 6,6 miliarde de lei.

La polul opus se situează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Apărării Naționale, care derulează fiecare câte un proiect de investiții publice semnificativ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: