vineri

29 martie, 2024

9 august, 2018

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat contravenţional Bancpost cu 150.000 de lei, pentru cesiunea unor creanţe către o firmă înfiinţată în Olanda de fostul acţionar majoritar al băncii.

Totodată ANPC a cerut „restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat, reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, penalităţi calculate şi reţinute” pe  o perioadă de 10 ani, spune un comunicat al instituției.

„Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituţie de credit autorizată, dobânda calculată şi reţinută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionarii, în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuală ERB New Europe Funding II B.V.)”,  mai spune comunicatul citat.


Controlul ANPC a verificat „cesiunea de creanţe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. În consecinţă, avand în vedere faptul că, faţă de debitorii cedaţi nu au fost indeplinite formalităţile prevăzute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanţă, instituţia de credit cedentă Bancpost S.A. are calitate procesuală pasivă şi nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului faţă de debitorii cedaţi”, potrivit sursei citate.

Circa 63.000 de credite aferente persoanelor fizice în cuantum de peste 675 de milioane de euro au fost externalizate, iar firma olandeză a încasat dobânzi de circa 300 de milioane de euro în perioada 2008-2015. Contractele au fost cesionate din nou în luna martie 2018 în Grecia, către Eurobank, înainte ca Banca Transilvania să preia pachetul de acțiuni al Bancpost, potrivit Profit.ro.

Bancpost a fost preluată de Banca Transilvania (BT) de la Grupul Eurobank, din care face parte şi SRL-ul din Olanda.

Reacţii

Banca Transilvania spune că integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă și că nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienților ex-Bancpost (externalizați către entități din afara țării).


Bancpost va contesta decizia de restituire a dobânzilor şi penalităţilor aferente cesiunii către firma din Olanda și în cazul unui eventual eșec al contestației, aceasta ar urma să plătească.

„Din momentul contestării (deciziei ANPC) în fața instanțelor de judecată și până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecatoresti, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii” spune un comunicat al Bancpost.

Totodată, „în orice situaţie, obligaţia de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reţinută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanţa va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele”, mai spune Bancpost.

Contractul semnat între BT și Eurobank pentru preluarea Bancpost ar conține clauze detaliate care reglementează posibile situații precum cele menționate mai sus.

ANPC a informat Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea a Spălării Banilor și Banca Națională a României în cazul cesiunilor de credite ale Bancpost în Olanda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: