18 martie, 2013

Deciziile legislative și de subvenționare a energiei verzi ce vor fi luate în 2013  sunt în atenția băncilor care investesc în acest sector, aflat în creștere.

Una dintre băncile care vizează sectorul energetic, UniCredit Ţiriac Bank, se așteaptă anul acesta  la o creștere inerțială a portofoliului pe energie verde, pe fondul modificărilor legislative avute în vedere de autorități.

În anul 2013, va fi o creștere inerţială pe portofoliul de energie verde al băncii, pentru că se are în vedere o rectificare de legislaţie. Ne aşteptăm ca proiectele începute să fie finalizate în cursul acestui an şi acest lucru în mod clar va duce la o creştere. Depinde de cum vor ieşi legislaţia şi subvenţiile pe energie verde în cursul acestui an, dar sunt şi alte sectoare ale energiei care cred că vor creşte”, a afirmat, într-o conferință, Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.


Banca este interesată și de investițiile municipalităților în eficientizarea centralelor la nivel local.

”Sunt câteva proiecte pe energia provenind din cărbune, în special în ceea ce priveşte proiectele de protecţie a mediului. Sunt o serie de cerinţe care trebuie implementate la nivelul centralelor de cărbune. Am văzut mai multe intenţii la nivelul municipalităţilor de a construi centrale mai eficiente la nivel local şi ne uităm şi la aceste dezvoltări”, a spus Radu.

”De aceea cred că piaţa energetică va creşte în decursul anului viitor”, a concluzionat șeful UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit Ţiriac Bank și-a prezentat luni rezultatele financiare pe anul 2012.


Banca a obţinut un profit net consolidat de 177,4 milioane lei (circa 40 milioane euro) în 2012, potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în creştere cu 11,3% faţă de 2011.

”Profitul net individual obţinut de bancă anul trecut este de 173,1 milioane lei, în creştere cu 11,5% faţă de anul precedent. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%. Rata solvabilităţii este la un nivel confortabil, de 13,5% potrivit IFRS (calculată excluzând profitul înregistrat în 2012). Banca dispune de o poziţie bună de lichiditate”, a declarat Răsvan Radu.

De asemenea, veniturile operaţionale ale UniCredit Ţiriac Bank au crescut cu 2,1%, până la 1,25 miliarde lei, în principal datorită evoluţiei pe segmentul non-interest.

Veniturile din dobânzi au fost influenţate negativ de scăderea indicilor de referinţă şi a marjelor practicate pentru împrumuturi, în timp ce costurile de finanţare au crescut, fiind compensate doar parţial de creşterea cu 9% a volumului finanţărilor.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 3,6%, incluzând impactul relocării în noul sediu şi a unor costuri variabile legate de activitatea de business. Eficienţa a fost menţinută, raportul între costuri şi venituri plasându-se la 50,8% în 2012. Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) s-au diminuat cu 4,2% faţă de anul precedent.

Volumul activelor a ajuns la 25,1 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la finalul lui 2012, în creştere cu 9,8% faţă de 31 decembrie 2011. Volumul creditelor din bilanţ a crescut cu 9,2% anul trecut faţă de finalul lui 2011, până la 17,3 miliarde lei.

Activele totale consolidate ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 28,2 miliarde lei (6,4 miliarde euro), în creştere cu 8,2% faţă de 31 decembrie 2011, iar profitul net consolidat al celor trei entităţi a fost de 175 milioane lei, în creştere cu 9%. Totodată, capitalul social a crescut cu 8,5%, până la 2,75 miliarde lei.

Alte cifre ale UniCredit Ţiriac Bank pe 2012:

  • Creditele pentru segmentul Corporate au crescut cu 12%, volumul împrumuturilor pentru IMM-uri a crescut cu 54%, în timp ce împrumuturile ipotecare au rămas la aproximativ acelaşi nivel, iar creditele de consum au înregistrat o scădere cu 10% anul trecut faţă de 2011.
  • Depozitele clienţilor totalizau 13,8 miliarde lei la 31 decembrie 2012, în creştere cu 20% faţă de finalul lui 2011, un avans mai accentuat înregistrându-se pe segmentul persoanelor fizice (28%). Raportul între credite şi depozite la finalul anului trecut a fost de 125%.
  • Tendinţa de deteriorare a calităţii activelor observată la nivel de sistem bancar a continuat, deşi mai temperat într-o oarecare măsură, pe fondul prelungirii crizei economice. Rata întârzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 12,2% în 2012, de la 11,7% cu un an în urmă. Costul de risc a scăzut la 188 puncte de bază, de la un nivel de 204 puncte de bază în 2011.
  • Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite s-a plasat la 7,8%. Calitatea activelor băncii se situează însă la un nivel mai bun decât media sistemului bancar.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: