joi

25 aprilie, 2024

2 ianuarie, 2012

Creditele neperformante au ajuns în România la aproape o treime din valoarea totală a împrumuturilor, în iunie 2011, potrivit celui mai recent buletin al Băncii Naționale a Austriei, citat de money.ro.

Sursa citată observă o diferență între datele Băncii Naționale a României (BNR) și cele ale băncii centrale de la Viena:

  • Rata creditelor neperformante a atins 13,3% în iunie 2011, potrivit Băncii Naţionale a României. BNR calculează rata împrumuturilor ca pondere a expunerii brute pe creditele cu întârzieri de cel puţin 90 de zile la plată din total credite.
  • Banca Naţională a Austriei arată însă că rata creditelor neperformante a atins 32,6% din totalul împrumuturilor, în România, la jumătatea anului 2011. Valoarea este mult sub rata neperformanţei de aproape 12% în Bulgaria şi Ungaria.
  • Diferenţa mare faţă de cifra BNR vine din metodologia folosită de Banca Naţioanlă a Austriei, care ţine cont şi de creditele substandard şi îndoielnice, adică de întârzierile de peste 30 de zile.

Pe de altă parte, statisticile băncii centrale austriece mai arată că România a avut şi cea mai amplă înrăutăţire a întârzierilor la plată.


Din iunie 2010 până în iunie 2011, rata creditelor neperformante a crescut în România cu 6,4%, în timp ce în Ungaria, cifra a crescut cu 2,8%.

În Cehia, creditele neperformante au crescut mult mai puţin, în timp ce în Polonia, împrumuturile cu probleme chiar s-au redus de-a lungul ultimului an.

Datele Băncii Centrale Austriece arată că instituţiile financiare româneşti au avut cea mai scăzută profitabilitate între ţările din Europa Centrală şi de Est în prima jumătate a anului, după cele din Ucraina.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: