vineri

29 martie, 2024

2 aprilie, 2014

Banca Mondială – al cărei deziderat declarat este eradicarea sărăciei extreme până în 2030 – urmează să îşi schimbe regulile de împrumut şi să crească nivelul unor taxe pentru a avea la dispoziţie cu 50% mai mulţi bani anual pentru creditele şi granturile pe care le acordă.

„Pentru a face faţă cererii din ce în ce mai mari pe măsură ce oferim clienţilor noştri cunoştinţe şi soluţii, trebuie să ne suplimentăm şi capacitatea financiară”, a spus Jim Yonk Kim, preşedintele Băncii Mondiale, citat de Bloomberg.

Schimbările sunt partea a planului preşedintelui BM de a transforma o instituţie care a devenit prea fragmentată şi prea precaută pentru a putea să îşi îndeplinească obiectivul de eradicare a sărăciei.


Jim Yonk Kim îşi propune reducerea cheltuielilor anuale ale instituţiei cu 400 de milioane de dolari, ceea ce va însemna, în timp, o instituţie bancară mai mică.

Scopul preşedintelui BM este de a creşte cu 70 de milioane anual împrumuturile, garanţiile şi investiţii pe care le face banca, de la 45-50 de milioane din prezent.

  • Pentru a ajunge la acel nivel, unitatea care dă împrumuturi guvernelor cu venituri medii îşi va revizui rata de împrumuturi din capital propriu, va introduce noi scandenţe şi va percepe o taxă pe împrumuturile care nu sunt acordate. Limita de împrumut va fi ridicată cu 2,5 milioarde pentru cinci ţări, printre care China şi India.

În urma acestor schimbări, berd va fi capabilă să suplimenteze împrumuturile cu 28 de miliarde anual, de la 12 miliarde în prezent.

  • Divizia care acoperă asigurările pentru riscuri politice va suplimenta noile garanţii cu aproape 50% în următorii patru ani.
  • Iar divizia pentru sectorul privat, care oferă împrumuturi şi face investiţii directe, îşi va dubla portofoliul în următorii 10 ani.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: