marți

16 aprilie, 2024

3 iulie, 2020

Banca Mondială a promovat România în categoria țărilor cu venituri mari, după încorporarea evoluțiilor din 2019 (venit pe locuitor de 12,630 de dolari), ”aspect important pentru deciziile privind rating-ul investițional și pentru negocierile de aderare la OECD”, semnalează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Anterior, România era încadrată la venit mediu superior.

”Tabelul de mai jos prezintă cele zece economii care se deplasează într-o categorie diferită. Este important să subliniem că clasificările veniturilor Băncii Mondiale folosesc VNB (venitul național brut, n.r.) din anul precedent (în acest caz 2019). Astfel, valorile VNB utilizate pentru clasificarea din acest an nu reflectă încă impactul Covid-19”, notează Banca Mondială.


Banca Mondială împarte economiile lumii la patru grupuri de venituri – țări cu venituri mici, medii inferioare, medii superioare și cu venituri mari. Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe VNB pe cap de locuitor în dolari la prețuri curente (folosind cursurile de schimb ale metodei Atlas) din anul precedent (adică 2019 în acest caz).

Clasificările se schimbă din două motive:

  • În fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor. Revizuirile metodelor și datelor conturilor naționale pot influența, de asemenea, VNB pe cap de locuitor.
  • Pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual cu inflația. Se utilizează deflatorul Special Drawing Rights (SDR), care este o medie ponderată a deflatoarelor PIB din China, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite și Zona Euro. În acest an, pragurile s-au majorat în conformitate cu această măsură a inflației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: