Bănca Mondială se arată interesată de anunțul că România dorește să înființeze un Fond Suveran de Dezvoltare și de Investiții, reprezentanții acesteia afirmând că vor susţine şi că vor colabora cu autorităţile române pentru structurarea fondului.
Elisabetta Capannelli, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, şi alţi reprezentanţi ai Băncii s-au întâlnit, vineri, cu ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, oferind ”întreaga susţinere şi disponibilitate pentru colaborarea în structurarea” Fondului Suveran.
Potrivit oficialilor BM, această inițiativă este de natură să determine prioritizarea investiţiilor şi revitalizarea sectoarelor cheie ale economiei româneşti.
Întâlnirea de vineri a oficialilor BM cu cei ai Ministerului Economiei a dat prilejul, afirmă ministerul, pentru a realiza ”o radiografie a situaţiei economice din România şi pentru o mai bună înţelegere a poziţionării priorităţilor Ministerului Economiei în calendarul implementării măsurilor prevăzute în Programul de guvernare 2017-2020”. Discuţiile au vizat, în context, ”perfecţionarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, înfiinţarea şi dezvoltarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, revitalizarea unor sectoare cu potenţial mare de creştere economică.”
„Sunt determinat şi vreau să implementez tot ceea ce am dobândit ca experienţă în activitatea managerială în dezvoltarea proiectelor performante economic. Mă voi ocupa cu maximă atenţie de coordonarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi îi asigur pe toţi partenerii acestui proiect de toată susţinerea, transparenţa şi implicarea Ministerului pe care îl conduc. În calitatea mea de ministru al Economiei, vă garantez că avem în portofoliu companii puternice, care au proiecte naţionale şi internaţionale de anvergură, în care Banca Mondială se poate implica cu succes pentru dezvoltarea lor”, asigură ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.
Inițiativa înființării unui Fond Suveran de Investiții este trecută în programul de guvernare al PSD. Și PNL avea trecut în propriul program de guvernare prezentat în campania electorală, ideea unui Fond Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR) care se va utiliza pentru “investiții strategice și pentru a acoperi deficite de finanțare în zone critice”.
Detalii din memorandumul avizat în guvern
Pentru a se finanţa, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) plănuit de guvern va vinde din acţiunile la companiile de stat pe care le va primi în portofoliu, cu condiţia să-şi păstreze pachetul majoritar, potrivit Memorandumului aprobat joi de guvern pentru demararea demersurilor privind crearea fondului.
FSDI va emite obligaţiuni pentru a-şi finanţa activitatea, iar împrumuturile contractate astfel vor fi plătite din „disponibilităţile băneşti generate de activităţile de investiţii generate de acestea”, se spune în documentul citat.
Memorandumul prevede că sursele de finanțare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) plănuit de guvern vor fi:
- emisiunea de instrumente financiare de tipul titlurilor de credit
- dividendele plătite de companiile din portofoliu
- veniturile din titluri de valoare cu venit fix
- veniturile din vânzarea de acţiuni la societăţile la care FSDI deţine participaţii
- veniturile din privatizare
Guvernul urmează să aprobe o ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea FSDI în luna aprilie, act normativ care va decide şi care vor fi participaţiile la companiile de stat incluse în posrtofoliul Fondului.
Înfiinţarea propriu zisă a FSDI va avea loc după aprobarea prin hotărâre de guvern a actului constitutiv al Fondului, cândva la jumătatea lunii iulie, potrivit calendarului stabilit în Memorandum.