duminică

21 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2013

Banca Mondială (BM) a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru acest an la 1,6%, de la 2,8% cât estima la mijlocul anului trecut, în contextul unei reveniri lente la nivelul întregii regiuni, determinată de menţinerea factorilor care au limitat avansul PIB şi anul trecut – potrivit raportului ”Global Economic Prospects” al Bancii Mondiale citat de MEDIAFAX.

Pentru anul 2014, banca anticipează un avans al economiei României de 2,2%, faţă de 3,4% la jumătatea anului trecut. În 2015, PIB ar urma să urce cu 3%.

Prognoza Băncii Mondiale este uşor mai pesimistă decât creşterea economică vizată de guvern pentru acest an.


+Guvernul face Bugetul pe o creștere de 1,8%

Guvernul şi-a fixat pentru 2013 o ţintă de creştere de 1,8%, dar speră într-o variantă optimistă să atingă un avans de 2%, după ce anul trecut indicatorul a urcat cu 0,7%.

Comisia Europeană estima la începutul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru România în acest an şi de 2,7% pentru anul următor.

„Revenirea (în regiunea Europei şi Asiei Centrale, n.r.) în 2013 este aşteptată să fie redusă, întrucât majoritatea factorilor care au limitat creşterea anul trecut vor persista, probabil, chiar dacă la o intensitate mai scăzută. Perspectivele regiunii depind în mod critic de abordarea problemelor deficitelor bugetare şi de cont curent ridicate, şomajului şi inflaţiei, lipsei competitivităţii şi altor limitări structurale ale acestor economii”, se arată în raportul Perspective Economice Globale al BM.


PIB al Europei şi Asiei Centrale, regiune formată din 21 de state cu economii în dezvoltare, ar urma să înregistreze un avans de 3,6% în 2013 şi de 4% anul următor.

Perspectivele economice rămân vulnerabile la riscuri globale şi regionale serioase, notează BM.

Având în vedere legăturile financiare şi comerciale strânse dintre zona euro şi ţările din Europa şi Asia Centrală, regiunea ar fi direct afectată de o deteriorare majoră a crizei datoriilor, precum şi de stagnarea sau avansul lent al economiei uniunii monetare.

O reducere bruscă a ratelor de investiţii ale Chinei, mai ales dacă ar avea loc în contextul unei situaţii economice slabe la nivel global, ar avea impact semnificativ, mai ales asupra exportatorilor de materii prime.

Nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante din sistemul bancar al regiunii ar putea afecta creditarea, care avansează deja lent. BM notează, însă, ratele ridicate de adecvare a capitalului, care aduc un anumit grad de stabilitate.

Potrivit BM, Bulgaria va înregistra un avans economic de 1,8% pentru acest an, Ucraina de 2,2%, Serbia de 2%, iar Turcia de 4%. Totodată, Republica Moldova va consemna o majorare a PIB de 3,1%, Letonia de 3%, iar Lituania de 2,5%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: