miercuri

25 mai, 2022

Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, împrumută Schaeffler AG, un lider german al piețelor europene, inclusiv în România

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 august, 2020

Uzinele Schaeffler România de la Brașov

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a aprobat un împrumut de 50 de milioane de euro grupului german Schaeffler AG, unul dintre producătorii proeminenți de componente auto și industriale din Europa, cu afaceri în România de 540 de milioane de euro, anul trecut.

IBB este o bancă ai cărei acționari sunt guvernele a numeroase țări foste comuniste, dintre care cel al Rusiei are de departe cel mai mare pachet de acțiuni.

Banca Internaţională de Investiţii a aprobat participarea sa în valoare de 50 de milioane de euro la emisiunea companiei Schaeffler AG de bilete la ordin (Schuldscheindarlehen, SSD), o finanțare în tranşe pe durata a 10 ani”, spune un comunicat al IIB.

Finanțarea aferentă tranşei asigurate de IBB „va fi folosită pentru susţinerea proiectelor de investiţii, cercetare şi dezvoltare şi/sau a unor proiecte verzi în anumite ţări membre IIB”.

Focus pe lideri


Banca precizează că Schaeffler operează în 13 locații din cinci dintre membrele sale: Cehia, România, Rusia, Slovacia și Ungaria. În toată lumea, compania funcționează în 170 de locații.

Schaeffler România este una dintre cele mai mari investiţii în capacităţi de producţie ale Grupului şi produce în Braşov componente pentru industria automobilistică şi constructoare de maşini, precum şi pentru industria eoliană, potrivit datelor companiei.

Anul trecut Schaeffler România a înregistrat o cifră netă de afaceri de aproape 2,56 miliarde de lei (539 mil. euro, la cursul mediu BNR), cu 15% mai mult decât în 2018.

În schimb, a înregistrat o pierdere de 28 de milioane de lei, în timp ce acum doi a obținut profit de 52,9 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.


Întregul concern a înregistrat venituri de 7,2 miliarde de euro, în primele șase luni din 2019, în scădere cu 0,8 %, iar veniturile diviziei Automotive OEM s-au ridicat la peste 4.5 miliarde de euro.

Vechi ambiții globale

România este prezentă și în acționariatul International Investment Bank (IBB), o bancă interguvernamentală controlată de Rusia cu 45,5% din acţiuni, care și-a propus să finanțeze afaceri în țările din Eruopa Centrală și de Est dar și în Asia.

Încă de la înfiinţarea sa din 1970, IIB şi-a arătat apetența de a deveni o alternativă la Banca Mondială. Ulterior ținta sa competițională a devenit Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

(Citiți și: „International Investment Bank a listat obligațiuni de 500 mil. lei la Bursa de Valori Bucureşti”)

România are 6,82% din acţiunile IIB, după Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%). Mai sunt membre alte ţări (foste) comuniste: Slovacia, Cuba, Mongolia şi Vietnam.

Noi ambiții verzi

IBB invocă în comunicatul său obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) adoptate de către Naţiunile Unite și care „sunt folosite de către companie (Schaeffler AG) ca direcţii de sustenabilitate. Compania desfăşoară cercetare şi dezvoltare la nivel înalt în cadrul producţiei şi distribuţiei de produse pentru vehicule electrice, cu emisii zero, sisteme avansate de stocare de energie şi sisteme de generare a energiei regenerabile”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Acest proiect de finanţare este de maximă importanţă pentru IIB, din moment ce implementarea sa nu doar adaugă încă o tranzacție exemplară de dezvoltare portofoliului nostru de împrumuturi, cimai degrabă demonstrează maturitatea Băncii şi creşterea abilităţii de execuţie a unor investiţii la scară largă”, a declarant Georgy Potapov, vicepreşedinte al IIB.

IBB remarcă consolidarea poziţiei Schaeffler AG în categoria 1, a furnizorilor de importanţă strategică pentru majoritatea celor mai mari producători de echipamente originale (OEM) din lume.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: