miercuri

17 aprilie, 2024

6 septembrie, 2022

Liz Truss, aleasă luni președinte al Partidului Conservator, este noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce s-a întâlnit cu regina la Castelul Balmoral din Scoția.

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, este cel de-al 56-lea prim-ministru al Marii Britanii, a treia femeie care deține această funcție și al 15-lea prim-ministru desemnat de Regina Elisabeta a II-a.

Noul premier britanic urmează să-și numească marți echipa de miniștri din cabinet înainte de prima lor întâlnire, care este programată miercuri dimineață.


Presa britanică scrie că Liz Truss ar urma să numească un cabinet compus din persoane apropiate. Între acestea: Kwasi Kwarteng, ca ministru de finanțe, James Cleverly, ca ministru de externe, Suella Braverman, ca ministru de interne, Thérèse Coffey, ca ministru al sănătății.

Contracandidat la șefia Partidului Conservator, Rishi Sunak, fost ministru de finanțe în guvernul Johnson, nu va face parte din noul guvern.

Una dintre primele măsuri promise de Liz Truss vizează măsuri de sprijin pentru economie și populație în plină creștere a prețurilor la energie.

De ce UE nu are motive de bucurie

În Cabinetul Boris Johnson, Liz Truss a fost ministru de Externe, unde o parte semnificativă a activității ei a conturat planuri de a anula o parte a Protocolului Irlanda de Nord – parte a acordului Brexit convenit cu UE. Foarte posibil, aceste planuri vor fi puse acum pe masa guvernului britanic.

Deşi Liz Truss s-a opus ieşirii din UE înaintea referendumului din 2016, ea a susţinut apoi Brexitul cu toată forţa cât timp a făcut parte din guvernul lui Boris Johnson, fiind puţin probabil să adopte o poziţie mai conciliantă în chestiunile aflate în dispută cu Bruxellesul.

Regatul Unit a părăsit efectiv Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, dar de atunci se află în dezacord cu UE asupra clauzelor comerciale din acordul de Brexit referitoare la Irlanda de Nord.

Conform protocolului nord-irlandez inclus în acest acord, această provincie rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE.

Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat. Prin urmare, Londra pregăteşte o legislaţie care să permită neaplicarea prevederilor acestui protocol, acţiune considerată de Comisia Europeană o încălcare a acordului Brexitul, motiv pentru care Bruxellesul a iniţiat acţiuni legale contra Londrei.

Cu toate acestea, Liz Truss pare hotărâtă să meargă până la capăt în adoptarea iniţiativei legislative şi, în plus, ar putea invoca încă din primele zile după venirea la Downing Street articolul 16 al acordului de Brexit, ce cuprinde clauza de salvgardare ce permit luarea de măsuri unilaterale.

O asemenea măsură ar escalada tensiunile cu Comisia Europeană şi ar putea duce în final la un război comercial în care Bruxellesul şi Londra să-şi impună reciproc taxe vamale.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: