fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Revoluția de pe piața românească a reciclării: rezultatele și funcționarea sistemelor de garanție-returnare în Europa

România se pregătește de implementarea unui sistem de garanție-returnare (SGR) a ambalajelor de băuturi, legislația urmând a fi pusă în dezbatere publică zilele acestea, potrivit… Mai mult

08.11.2020

La obiect

Leul, coroana, zlotul și forintul în pandemie: o comparație a stabilității și efectele acesteia

Leul a fost mult mai stabil pe perioada pandemiei decât mondele țărilor din Europa Centrală care au un regim de curs similar, Cehia, Polonia și… Mai mult

05.11.2020

Chestiunea

Moment istoric pentru finanțele României: În 2021, salariile bugetarilor + pensiile vor depăși, în premieră, veniturile fiscale ale țării

Priviți graficul de mai jos: El reprezintă evoluția veniturilor fiscale ale României în ultimii 25 de ani (din 1995 încoace) și a cheltuielilor statului cu… Mai mult

03.11.2020

Analiză

Primele date în UE privind efectul Covid asupra economiilor în T3 din 2020 – Observații

Economia UE27 a ajuns în T3 2020 la -4% față de T4 2019, ultimul trimestru în care nu s-au manifestat efectele induse de pandemie. Datele… Mai mult

02.11.2020

Bacalaureat 2011, scădere bruscă a promovabilităţii: 44,47%. S-au modernizat examenele: când se modernizează şi şcoala?

de Vladimir Ionescu 3.7.2011

Promovabilitatea la nivel naţional, la sesiunea din această vară a bacalaureatului, este de 44,47% înainte de contestaţii, cea mai slabă din ultimii cel puţin 20 de ani.

Potrivit cifrelor Ministerului Educaţiei, 661 de candidaţi au fost prinşi că au încercat să trişeze la bacalaureat şi au fost eliminaţi de la examen şi de la următoarele două sesiuni, potrivit regulamentelor. În general, condiţiile stricte de supraveghere au dus la descoperirea şi blocarea celor mai multe încercări de fraudă, atât din partea prospeţilor absolvenţi de liceu, cât şi din partea supraveghetorilor.

Şi în anul 2010 promovabilitatea a fost mai scăzută decât media anilor anteriori:  67%.  Noutatea acestui an a constituit-o, însă, introducerea supravegherii cu camere video, fapt care i-a impiedicat si pe candidaţi să copieze, dar si pe supraveghetori să fie indiferenţi faţă de modul cum se desfăşoară examenele.

În anul 2009, circa 78% dintre absolvenţii de liceu au luat bacalaureatul, în anul 2008 – 78,2%, iar în anul 2007 – 80,7%. De altfel, în ultimul deceniu, trei sferturi dintre absolvenţii de liceu au promovat bacalaureatul.

Prevenirea fraudei în sălile de examen este explicaţia pe care o dau oficiali din Educaţie promovabilităţii reduse de la bacalaureat.

”A venit vremea scadenţei pentru că am ignorat 20 de ani învăţământul. E momentul adevărului, asta e de fapt realitatea. Era imposibil să avem procente de 80 sau 90 la sută. Ne minţeam între noi”, a afirmat Liliana Romaniuc, şeful Insectoratului Şcolar Iaşi, citată de Mediafax.

 

Capitala, sub media naţională

 

Dintre candidaţii din Bucureşti, 42,03% au luat bacalaureatul anul acesta, sub media pe ţară, înainte de contestaţii.

Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03 la sută, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, inspectorul general şcolar Bucureşti, profesorul Cristian Alexandrescu.

Şi în teritoriu promovabilitatea a scăzut abrupt anul acesta, odată cu introducerea camerelor de supraveghere la examen.

 • În Arad, 34,4% dintre candidaţi au luat examenul, faţă de 86,3, anul trecut.
 • În judeţul Argeş, promovabilitatea este de 35%, faţă de 61% anul trecut. Din cele 43 de licee din judeţ 25 înregistrnd sub 10% rată de promovare, iar în patru unităţi nu a promovat nici un elev.
 • În judeţul Bihor promovabilitatea este de 50,38%, mult mai mică decâtea cea din sesiunea de vară de anul trecut – de peste 87%.
 • În Bistriţa-Năsăud, au luat BAC-ul 41,92% dintre candidaţi, în judeţul Botoşani, 56%, iar în jud. Braşov, 45,89%.
 • În judeţul Cluj, promovabilitatea este de 54,07 %, în scădere faţă de cei 65% din anul 2010.
 • În judeţul Covasna, 44,29% au luat BAC-ul, faţă de 72,12 % în vara anului 2010.
 • În judeţul Dolj, 39,74 % dintre absolvenţii de liceu au luat BAC-ul, faţă de 67% anul trecut.
 • În judeţul Harghita, promovabilitatea este de 64,03%, faţă de 72,08 %, cât era anul trecut.
 • În judeţul Hunedoara, 38,36% a fost nivelul promovabilităţii, faţă de 85%, anul trecut.
 • În judeţul Iaşi, promovabilitatea a atins 41,9%, iar la două dintre licee toţi elevii au picat la BAC.  înainte de contestaţii, iar la două grupuri şcolare din judeţ niciunul dintre candidaţi nu a trecut probele evaluării. ”
 • În judeţul Mehedinţi, mai puţin de 30% dintre elevi au luat BAC-ul, iar la două licee niciun candidat nu a obţinut medii de trecere.
 • În judeţul Mureş, promovabilitatea la bacalaureat este de 45,56%, iar la unul dintre liceele din judeţ nici un elev nu a promovat.
 • În judeţul Suceava, 65,03% dintre candidaţi au luat bacalaureatul, cu aproape 20 de puncte procentuale mai puţini decât anul trecut.
 • În judeţul Timiş, 31,79 % dintre candidaţi au luat BAC-ul, cu mult mai puţuni decât acnul trecut – 82,84%. La patru licee timişorene promovabilitatea a fost zero.
 • În judeţul Vaslui, 43,27 % a fost nivelul de promovare, cu 17 puncte procentuale mai scăzut decât în anul 2010.
 • În judeţul Vrancea, 38,73 %dintre candidaţi au promovat bacalaureatul, comparativ cu 64,1%, anul trecut.

Miniştri postdecembrişti ai Educaţiei şi explicaţiile lor

 

Explicaţiile privind provabilitatea scăzută la Bacalaureat diferă de la un ministru al Educaţiei la altul. Fără comentarii, câteva reacţii:

Daniel Funeriu, actualul ministru: Eliminarea de la Bacalureat a 661 de candidaţi nu e o fericire

“La examenul de bacalaureat şi-au făcut treaba cadrele didactice, şi-au făcut treaba corectorii, şi-a făcut treaba Ministerul Educaţiei. Nu trebuie să facem confuzie între mijloacele pe care le utilizăm şi scopul în care utilizăm aceste mijloace. Eliminarea de la bacalaureat a 661 de candidaţi, dublu faţă de anul trecut, nu este deloc fericire. Ceea ce este important e că România nu se poate însănătoşi decât prin adevăr, decât dacă sistemul educaţional furnizează an de an oameni care ştiu că rezultatele se obţin prin perseverenţă, prin muncă, prin onestitate şi că frauda nu este o soluţie. În mandatul meu, lucrurile se fac serios, sistematic. Nu sunt un om care să accepte frauda, nu sunt un om obişnuit cu frauda” – a declarat daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă la Cluj.

Ecaterina Andronescu, fost ministru: Un examen la Bacalaureat se pregăteşte cu un an-doi înainte

“Un examen de BAC nu se pregăteşte cu două săptămâni înainte, cu camerele de luat vederi, ci cu un an-doi înainte, atâta vreme cât stabileşti conţinutul, când stabileşti toate condiţiile, şi nu-i pui să-i surprinzi. Un examen poţi să-l faci să nu treacă nimeni, să încerci să dovedeşti că nimeni nu a învăţat nimic, sau poţi să încerci să dovedeşti ce a învăţat fiecare” – a spus Ecaterina Andronescu la postul Realitatea Tv.

Andrei Marga, fost ministru: De vină este Băsescu

“Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele. Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele – desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii, reduceri bugetare, evaluări prosteşti – care au demotivat cadrele didactice. Elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată” – a declarat Andrei Marga într-un comunicat.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.7.2011

Un raspuns

 1. zimbrul
  15.7.2011, 4:49 pm

  Foarte mare rusine. Cu astia se va cladi Romania de maine din pacate. Fara o infuzie masiva de tineri chinezi Romania va intra in incapacitate de plata peste 20 de ani.

Lăsați un comentariu


Europa

Pulsul Sănătății: În România se fac anual 38 investigații CT, RMN și PET la 1.000 de locuitori. Media UE – 204, Austria și Franța – 330, respectiv 324

Mariana Bechir

România are o rată de utilizare a tehnologiilor imagistice de 5,4 ori mai mică decât media UE – 38 de CT-uri, RMN-uri și PET-uri la… Mai mult

Stiri

Summitul G20 / China a propus folosirea codurilor QR la persoane, cu informații despre testele Covid, pentru redeschiderea călătoriilor internaționale

Iulian Soare

Președintele chinez Xi Jinping a propus, în cadrul summitului G20, un „mecanism global” bazat pe coduri QR, pentru a redeschide călătoriile internaționale. Codurile ar urma… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Datele celei de a treia rectificări bugetare: deficitul pe 2020 crește cu peste 5,64 mld. lei

Vladimir Ionescu

Deficitul bugetului de stat pe 2020 va fi de 5.647 milioane de lei, după diminuarea veniturilor cu 4.359,4 milioane de lei, și majorarea cheltuielilor prin… Mai mult

Stiri

Document / Planul Național de Redresare și Reziliență, variantă efemeră pe site-ul MFP

Victor Bratu

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat luni pe site Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), document pe care l-a retras, fără explicații, după câteva… Mai mult

Stiri

Detașamentul “Carpathian Pumas” și-a încheiat misiunea în Mali

Razvan Diaconu

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța găzduiește marți o ceremonie de încheiere a misiunii detaşamentului Forţelor Aeriene Române care a participat la Misiunea Multidimensională Integrată… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de 4,4 milioane euro pentru aeroporturi regionale

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, schema de ajutor a României de 21,3 milioane de lei (aproximativ 4,4… Mai mult

Europa

Grupul BMW intră în domeniul producției de roboți industriali

Adrian N Ionescu

Grupul auto german BMW intră în domeniul producției de roboți industriali și înființează IDEALworks GmbH, o subsidiară deținută integral, proiectată să devină „un furnizor de… Mai mult