fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Chestiunea

Datoria publică raportată la PIB a avansat în luna iulie cât în întregul T2, pe vârf pandemie. Implicații

Datoria publică măsurată oficial de Ministerul Finanțelor pe metodologia europeană a avansat doar în luna iulie 2020 aproape cât în întreg trimestrul doi, când România… Mai mult

15.09.2020

Digital

Crearea ”Bibliotecii Virtuale” – scoasă la licitație: Ce înseamnă platforma digitală cu resurse educaționale și ce presupune crearea ei

Statul român a lansat procedura de achiziție a unei ”Biblioteci Virtuale”, o Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – un proiect finanțat din fonduri UE… Mai mult

15.09.2020

Bacalaureat 2011, scădere bruscă a promovabilităţii: 44,47%. S-au modernizat examenele: când se modernizează şi şcoala?

de Vladimir Ionescu 3.7.2011

Promovabilitatea la nivel naţional, la sesiunea din această vară a bacalaureatului, este de 44,47% înainte de contestaţii, cea mai slabă din ultimii cel puţin 20 de ani.

Potrivit cifrelor Ministerului Educaţiei, 661 de candidaţi au fost prinşi că au încercat să trişeze la bacalaureat şi au fost eliminaţi de la examen şi de la următoarele două sesiuni, potrivit regulamentelor. În general, condiţiile stricte de supraveghere au dus la descoperirea şi blocarea celor mai multe încercări de fraudă, atât din partea prospeţilor absolvenţi de liceu, cât şi din partea supraveghetorilor.

Şi în anul 2010 promovabilitatea a fost mai scăzută decât media anilor anteriori:  67%.  Noutatea acestui an a constituit-o, însă, introducerea supravegherii cu camere video, fapt care i-a impiedicat si pe candidaţi să copieze, dar si pe supraveghetori să fie indiferenţi faţă de modul cum se desfăşoară examenele.

În anul 2009, circa 78% dintre absolvenţii de liceu au luat bacalaureatul, în anul 2008 – 78,2%, iar în anul 2007 – 80,7%. De altfel, în ultimul deceniu, trei sferturi dintre absolvenţii de liceu au promovat bacalaureatul.

Prevenirea fraudei în sălile de examen este explicaţia pe care o dau oficiali din Educaţie promovabilităţii reduse de la bacalaureat.

”A venit vremea scadenţei pentru că am ignorat 20 de ani învăţământul. E momentul adevărului, asta e de fapt realitatea. Era imposibil să avem procente de 80 sau 90 la sută. Ne minţeam între noi”, a afirmat Liliana Romaniuc, şeful Insectoratului Şcolar Iaşi, citată de Mediafax.

 

Capitala, sub media naţională

 

Dintre candidaţii din Bucureşti, 42,03% au luat bacalaureatul anul acesta, sub media pe ţară, înainte de contestaţii.

Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03 la sută, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, inspectorul general şcolar Bucureşti, profesorul Cristian Alexandrescu.

Şi în teritoriu promovabilitatea a scăzut abrupt anul acesta, odată cu introducerea camerelor de supraveghere la examen.

 • În Arad, 34,4% dintre candidaţi au luat examenul, faţă de 86,3, anul trecut.
 • În judeţul Argeş, promovabilitatea este de 35%, faţă de 61% anul trecut. Din cele 43 de licee din judeţ 25 înregistrnd sub 10% rată de promovare, iar în patru unităţi nu a promovat nici un elev.
 • În judeţul Bihor promovabilitatea este de 50,38%, mult mai mică decâtea cea din sesiunea de vară de anul trecut – de peste 87%.
 • În Bistriţa-Năsăud, au luat BAC-ul 41,92% dintre candidaţi, în judeţul Botoşani, 56%, iar în jud. Braşov, 45,89%.
 • În judeţul Cluj, promovabilitatea este de 54,07 %, în scădere faţă de cei 65% din anul 2010.
 • În judeţul Covasna, 44,29% au luat BAC-ul, faţă de 72,12 % în vara anului 2010.
 • În judeţul Dolj, 39,74 % dintre absolvenţii de liceu au luat BAC-ul, faţă de 67% anul trecut.
 • În judeţul Harghita, promovabilitatea este de 64,03%, faţă de 72,08 %, cât era anul trecut.
 • În judeţul Hunedoara, 38,36% a fost nivelul promovabilităţii, faţă de 85%, anul trecut.
 • În judeţul Iaşi, promovabilitatea a atins 41,9%, iar la două dintre licee toţi elevii au picat la BAC.  înainte de contestaţii, iar la două grupuri şcolare din judeţ niciunul dintre candidaţi nu a trecut probele evaluării. ”
 • În judeţul Mehedinţi, mai puţin de 30% dintre elevi au luat BAC-ul, iar la două licee niciun candidat nu a obţinut medii de trecere.
 • În judeţul Mureş, promovabilitatea la bacalaureat este de 45,56%, iar la unul dintre liceele din judeţ nici un elev nu a promovat.
 • În judeţul Suceava, 65,03% dintre candidaţi au luat bacalaureatul, cu aproape 20 de puncte procentuale mai puţini decât anul trecut.
 • În judeţul Timiş, 31,79 % dintre candidaţi au luat BAC-ul, cu mult mai puţuni decât acnul trecut – 82,84%. La patru licee timişorene promovabilitatea a fost zero.
 • În judeţul Vaslui, 43,27 % a fost nivelul de promovare, cu 17 puncte procentuale mai scăzut decât în anul 2010.
 • În judeţul Vrancea, 38,73 %dintre candidaţi au promovat bacalaureatul, comparativ cu 64,1%, anul trecut.

Miniştri postdecembrişti ai Educaţiei şi explicaţiile lor

 

Explicaţiile privind provabilitatea scăzută la Bacalaureat diferă de la un ministru al Educaţiei la altul. Fără comentarii, câteva reacţii:

Daniel Funeriu, actualul ministru: Eliminarea de la Bacalureat a 661 de candidaţi nu e o fericire

“La examenul de bacalaureat şi-au făcut treaba cadrele didactice, şi-au făcut treaba corectorii, şi-a făcut treaba Ministerul Educaţiei. Nu trebuie să facem confuzie între mijloacele pe care le utilizăm şi scopul în care utilizăm aceste mijloace. Eliminarea de la bacalaureat a 661 de candidaţi, dublu faţă de anul trecut, nu este deloc fericire. Ceea ce este important e că România nu se poate însănătoşi decât prin adevăr, decât dacă sistemul educaţional furnizează an de an oameni care ştiu că rezultatele se obţin prin perseverenţă, prin muncă, prin onestitate şi că frauda nu este o soluţie. În mandatul meu, lucrurile se fac serios, sistematic. Nu sunt un om care să accepte frauda, nu sunt un om obişnuit cu frauda” – a declarat daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă la Cluj.

Ecaterina Andronescu, fost ministru: Un examen la Bacalaureat se pregăteşte cu un an-doi înainte

“Un examen de BAC nu se pregăteşte cu două săptămâni înainte, cu camerele de luat vederi, ci cu un an-doi înainte, atâta vreme cât stabileşti conţinutul, când stabileşti toate condiţiile, şi nu-i pui să-i surprinzi. Un examen poţi să-l faci să nu treacă nimeni, să încerci să dovedeşti că nimeni nu a învăţat nimic, sau poţi să încerci să dovedeşti ce a învăţat fiecare” – a spus Ecaterina Andronescu la postul Realitatea Tv.

Andrei Marga, fost ministru: De vină este Băsescu

“Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele. Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele – desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii, reduceri bugetare, evaluări prosteşti – care au demotivat cadrele didactice. Elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată” – a declarat Andrei Marga într-un comunicat.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.7.2011

Un raspuns

 1. zimbrul
  15.7.2011, 4:49 pm

  Foarte mare rusine. Cu astia se va cladi Romania de maine din pacate. Fara o infuzie masiva de tineri chinezi Romania va intra in incapacitate de plata peste 20 de ani.

Lăsați un comentariu


Stiri

Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari

Adrian N Ionescu

Cursul leului a depășit două zile la rând două praguri psihologice, trecând joi de 4,87 de lei / euro (până la 4,8722), după ce, miercuri,… Mai mult

Europa

Raport / UE în pandemie – guvernele au restricționat disproporționat drepturile cetățenilor europeni

Iulian Soare

Mai mult de jumătate din statele UE nu au reușit să protejeze în timpul pandemiei dreptul la adunări pașnice, conform unui raport al Uniunii Libertăților… Mai mult

Stiri

Guvernul transformă Portului Midia în zonă liberă. Cei mai importanți beneficiari

Adrian N Ionescu

Ministerul Transporturilor a pregătit proiectul de OUG prin care se va schimba Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere astfel încât să poată emite o… Mai mult

Stiri

Alocațiile copiilor se dublează – CCR a respins sesizarea Guvernului

Vladimir Ionescu

Curtea Constituțională a respins joi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor, conform unor surse citate de Mediafax.… Mai mult

Stiri

Noi modele Ford și Renault: Puma ST a fost prezentat publicului. Dacia ratează producerea SUV Arkana

Raluca Florescu

Renault și Ford, cei doi mari producători auto locali, au oferit ultimele detalii privind cele mai noi modele pe care le vor lansa. Ford a… Mai mult

Stiri

Decizie CJUE cu impact pentru centrala Cernavodă: Construcția unei centrale nucleare poate beneficia de ajutor de stat aprobat de CE

Iulian Soare

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat, pe 22 septembrie, faptul că devoltarea unei centrale nucleare poate beneficia de un ajutor de stat aprobat… Mai mult

Stiri

Rabla pentru electrocasnice 2020 – Plafonul total e de 40 milioane de lei

Vladimir Ionescu

Proiectul „Rabla Electrocasnice” pentru 2020 a fost pus în dezbatere publică și prevede finanțare pentru șapte tipuri de echipamente, între care televizoare, frigidere, aspiratoare, uscătoare… Mai mult