Analiză

Cum ratează România șansa de a deveni hub regional pe piața gazelor naturale: TAP se mișcă mai repede decât BRUA

Șansele României de găzdui  un hub regional pe piața gazelor naturale sunt pe cale să fie compromise, atâtea cât mai erau, căci resursele din regiunea… Mai mult

15.09.2019

La obiect

Pedeapsă cu închisoarea pentru întârzieri mari la plata taxelor reținute la sursă și pentru evaziune: Proiect depus de ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor a înregistrat la Senat un poriect pentru modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și pentru creșterea ratei de colectare la… Mai mult

15.09.2019

La obiect

Parlamentul UE a desemnat echipa ce va negocia șefia Parchetului European

Parlamentul European și-a desemnat joi noua echipă pentru negocierea, cu Consiliul UE, a poziției de procuror-șef european. Mandatul celor trei europarlamentari este de a obține… Mai mult

12.09.2019

Chestiunea

Creșterea puterii de cumpărare a salariilor se menține la peste 10%, productivitatea muncii la +0,2%

Conform datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2019 a fost de 5.091 lei, cu 0,7% mai mic faţă de luna… Mai mult

12.09.2019

Cronicile

Bacalaureat 2011, scădere bruscă a promovabilităţii: 44,47%. S-au modernizat examenele: când se modernizează şi şcoala?

de Vladimir Ionescu 3.7.2011

Promovabilitatea la nivel naţional, la sesiunea din această vară a bacalaureatului, este de 44,47% înainte de contestaţii, cea mai slabă din ultimii cel puţin 20 de ani.

Potrivit cifrelor Ministerului Educaţiei, 661 de candidaţi au fost prinşi că au încercat să trişeze la bacalaureat şi au fost eliminaţi de la examen şi de la următoarele două sesiuni, potrivit regulamentelor. În general, condiţiile stricte de supraveghere au dus la descoperirea şi blocarea celor mai multe încercări de fraudă, atât din partea prospeţilor absolvenţi de liceu, cât şi din partea supraveghetorilor.

Şi în anul 2010 promovabilitatea a fost mai scăzută decât media anilor anteriori:  67%.  Noutatea acestui an a constituit-o, însă, introducerea supravegherii cu camere video, fapt care i-a impiedicat si pe candidaţi să copieze, dar si pe supraveghetori să fie indiferenţi faţă de modul cum se desfăşoară examenele.

În anul 2009, circa 78% dintre absolvenţii de liceu au luat bacalaureatul, în anul 2008 – 78,2%, iar în anul 2007 – 80,7%. De altfel, în ultimul deceniu, trei sferturi dintre absolvenţii de liceu au promovat bacalaureatul.

Prevenirea fraudei în sălile de examen este explicaţia pe care o dau oficiali din Educaţie promovabilităţii reduse de la bacalaureat.

”A venit vremea scadenţei pentru că am ignorat 20 de ani învăţământul. E momentul adevărului, asta e de fapt realitatea. Era imposibil să avem procente de 80 sau 90 la sută. Ne minţeam între noi”, a afirmat Liliana Romaniuc, şeful Insectoratului Şcolar Iaşi, citată de Mediafax.

 

Capitala, sub media naţională

 

Dintre candidaţii din Bucureşti, 42,03% au luat bacalaureatul anul acesta, sub media pe ţară, înainte de contestaţii.

Promovabilitatea la bacalaureat în Capitală a fost de 42,03 la sută, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, inspectorul general şcolar Bucureşti, profesorul Cristian Alexandrescu.

Şi în teritoriu promovabilitatea a scăzut abrupt anul acesta, odată cu introducerea camerelor de supraveghere la examen.

 • În Arad, 34,4% dintre candidaţi au luat examenul, faţă de 86,3, anul trecut.
 • În judeţul Argeş, promovabilitatea este de 35%, faţă de 61% anul trecut. Din cele 43 de licee din judeţ 25 înregistrnd sub 10% rată de promovare, iar în patru unităţi nu a promovat nici un elev.
 • În judeţul Bihor promovabilitatea este de 50,38%, mult mai mică decâtea cea din sesiunea de vară de anul trecut – de peste 87%.
 • În Bistriţa-Năsăud, au luat BAC-ul 41,92% dintre candidaţi, în judeţul Botoşani, 56%, iar în jud. Braşov, 45,89%.
 • În judeţul Cluj, promovabilitatea este de 54,07 %, în scădere faţă de cei 65% din anul 2010.
 • În judeţul Covasna, 44,29% au luat BAC-ul, faţă de 72,12 % în vara anului 2010.
 • În judeţul Dolj, 39,74 % dintre absolvenţii de liceu au luat BAC-ul, faţă de 67% anul trecut.
 • În judeţul Harghita, promovabilitatea este de 64,03%, faţă de 72,08 %, cât era anul trecut.
 • În judeţul Hunedoara, 38,36% a fost nivelul promovabilităţii, faţă de 85%, anul trecut.
 • În judeţul Iaşi, promovabilitatea a atins 41,9%, iar la două dintre licee toţi elevii au picat la BAC.  înainte de contestaţii, iar la două grupuri şcolare din judeţ niciunul dintre candidaţi nu a trecut probele evaluării. ”
 • În judeţul Mehedinţi, mai puţin de 30% dintre elevi au luat BAC-ul, iar la două licee niciun candidat nu a obţinut medii de trecere.
 • În judeţul Mureş, promovabilitatea la bacalaureat este de 45,56%, iar la unul dintre liceele din judeţ nici un elev nu a promovat.
 • În judeţul Suceava, 65,03% dintre candidaţi au luat bacalaureatul, cu aproape 20 de puncte procentuale mai puţini decât anul trecut.
 • În judeţul Timiş, 31,79 % dintre candidaţi au luat BAC-ul, cu mult mai puţuni decât acnul trecut – 82,84%. La patru licee timişorene promovabilitatea a fost zero.
 • În judeţul Vaslui, 43,27 % a fost nivelul de promovare, cu 17 puncte procentuale mai scăzut decât în anul 2010.
 • În judeţul Vrancea, 38,73 %dintre candidaţi au promovat bacalaureatul, comparativ cu 64,1%, anul trecut.

Miniştri postdecembrişti ai Educaţiei şi explicaţiile lor

 

Explicaţiile privind provabilitatea scăzută la Bacalaureat diferă de la un ministru al Educaţiei la altul. Fără comentarii, câteva reacţii:

Daniel Funeriu, actualul ministru: Eliminarea de la Bacalureat a 661 de candidaţi nu e o fericire

“La examenul de bacalaureat şi-au făcut treaba cadrele didactice, şi-au făcut treaba corectorii, şi-a făcut treaba Ministerul Educaţiei. Nu trebuie să facem confuzie între mijloacele pe care le utilizăm şi scopul în care utilizăm aceste mijloace. Eliminarea de la bacalaureat a 661 de candidaţi, dublu faţă de anul trecut, nu este deloc fericire. Ceea ce este important e că România nu se poate însănătoşi decât prin adevăr, decât dacă sistemul educaţional furnizează an de an oameni care ştiu că rezultatele se obţin prin perseverenţă, prin muncă, prin onestitate şi că frauda nu este o soluţie. În mandatul meu, lucrurile se fac serios, sistematic. Nu sunt un om care să accepte frauda, nu sunt un om obişnuit cu frauda” – a declarat daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă la Cluj.

Ecaterina Andronescu, fost ministru: Un examen la Bacalaureat se pregăteşte cu un an-doi înainte

“Un examen de BAC nu se pregăteşte cu două săptămâni înainte, cu camerele de luat vederi, ci cu un an-doi înainte, atâta vreme cât stabileşti conţinutul, când stabileşti toate condiţiile, şi nu-i pui să-i surprinzi. Un examen poţi să-l faci să nu treacă nimeni, să încerci să dovedeşti că nimeni nu a învăţat nimic, sau poţi să încerci să dovedeşti ce a învăţat fiecare” – a spus Ecaterina Andronescu la postul Realitatea Tv.

Andrei Marga, fost ministru: De vină este Băsescu

“Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele. Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele – desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii, reduceri bugetare, evaluări prosteşti – care au demotivat cadrele didactice. Elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată” – a declarat Andrei Marga într-un comunicat.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.7.2011

Un raspuns

 1. zimbrul
  15.7.2011, 4:49 pm

  Foarte mare rusine. Cu astia se va cladi Romania de maine din pacate. Fara o infuzie masiva de tineri chinezi Romania va intra in incapacitate de plata peste 20 de ani.

Lăsați un comentariu


Stiri

Producția de electricitate – aproape de minimele ultimilor 20 de ani. Hidroelectrica, obligată să acopere problemele sistemului

Adrian N Ionescu

Hidroelectrica s-a văzut nevoită să crească de aproape trei ori producția în primele ore ale zilei de luni, după ce sistemul energetic s-a apropiat din… Mai mult

Europa

Paradox: Numărul mașinilor diesel a crescut în UE cu 74% față de 2016, când a izbucnit scandalul Volkswagen

Iulian Soare

Numărul autovehiculelor diesel care circulă pe drumurile din Europa a ajuns la 51 de milioane, în creştere cu 74% comparativ cu 2016, anul în care… Mai mult

Europa

Agenția de turism Thomas Cook a intrat în insolvență

Vladimir Ionescu

Thomas Cook, cea mai veche agenție de turism din lume, cu o istorie de 178 de ani, a intrat luni în insolvență, transmite presa internațională.… Mai mult

Stiri

Benny Gantz a obţinut susţinerea pentru formarea unui nou guvern în Israel

Iulian Soare

Partidul israelian ”Lista arabă unită” (Joint List) a decis să îl susţină pe fostul şef al Statului major al armatei, Benny Gantz, pentru formarea unui… Mai mult

Stiri

Avertisment OMM: 2015-2019, cel mai călduros cincinal din istoria înregistrărilor meteorologice

Vladimir Ionescu

Intervalul 2015-2019 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice, începute acum 150 de ani, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), transmite… Mai mult

Stiri

AmCham România anunță că nu e implicată în organizarea vizitei premierului Dăncilă în SUA

Vladimir Ionescu

Camera americană de comerţ din România (AmCham) nu este implicată în organizarea vizitei premierului Viorica Dăncilă în Statele Unite, potrivit unui comunicat transmis de organizaţie.… Mai mult

Stiri

CE Oltenia ar putea fi sprijinit de toţi consumatorii de energie, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Bruxelles

Vladimir Ionescu

Complexul Energetic Oltenia ar putea beneficia de sprijin pentru plata certificatelor de emisii sub forma unor contribuţii în factura de energie, însă acest ajutor de… Mai mult