15 aprilie, 2016

medicamente--Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu absența din farmacii a unor medicamente necesare bolnavilor de cancer, anunță un comunicat al instituției.

“Sesizarea din oficiu vine în urma unor aspecte relatate în mass-media și în conținutul unor petiții, conform cărora, de aproape un an, lipsesc din farmacii unele citostatice de bază, pe motiv că sunt ieftine și <<nu ar aduce suficient profit>>”, menționează comunicatul.

Medicamentele care lipsesc, deși sunt foarte necesare bolnavilor:

  • Tamoxifon (pentru tratamentul cancerului de sân)
  • Zoladex (pentru tratamentul cancerului de prostată)
  • Dactinomicina
  • Tisplatin
  • Dacarbazina
  • Bleomicin etc.

Ca urmare a acestui fapt, nu se pot respecta ghidurile de standardizare emise de Ministerul Sănătății privind tratamentele prescrise pentru diferite forme de cancer, mai precizează Avocatul Poporului.

În România lipsesc, începând cu luna ianuarie, medicamente necesare mai multor boli cronice. Este vorba despre un număr mare de medicamente, pentru tot mai multe patologii.

Asociațiile pacienților au semnalat de nenumărate ori, în ultimele luni, dispariția unor medicamente pentru bolnavii cronici. Fenomenul are explicații simple: prețurile reglementate au coborât atât de mult încât producătorii le retrag din România și le duc pe alte piețe.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) avertiza la începutul lunii martie că peste un milion de pacienți cronici riscă să rămână fără tratament în următoarele luni, din cauza prețurilor prea mici care-i determină pe producători să le retragă de pe piața românească.


Conform Cegedim, 700 de medicamente ieftine au dispărut în 2015, iar alte 312 ar putea fi retrase anul acesta.

În cazul bolnavilor cronici, situația este mai gravă, întrucât întreruperea tratamentului sau chiar schimbarea acestuia, poate însemna risc ridicat de deces, avertizează COPAC.

Medicamente dispărute

Probleme de aprovizionare a medicamentelor necesare în cazul acestor bolnavi au existat întotdeauna, însă în ultima perioadă s-au înmulțit patologiile pentru care nu se găsesc medicamente și au crescut intervalele în care acestea dispar de pe piață.

  • Anul trecut, după scăderea din 1 iulie a prețurilor la medicamente, au fost retrase de pe piața din România două medicamente prescrise pacienților cu HIV – SIDA.
  • În cazul insulinelor, există probleme mari de aprovizionare din cauza exportului paralel generat de preturile mici.
  • De asemenea, există probleme mari de aprovizionare chiar și în cazul insulinelor (care până acum nu înregistrau întreruperi), din cauza exportului paralele generat de prețurile mici.
  • După criza din 2012, acum a dispărut pentru prima dată Metrotrexat, necesar pecienților cu boli autoimune (poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică, lupus eritematos, sistemic, vasculite sistemice, sclerodermie sistemica, dermatomiozită. Au dispărut tabletele (12 lei), cu preț de referință scăzut, și a rămas doar varianta injectabilă, care costă 320 lei. Medicii reumatologi spun că absența tabletelor aduce pierderi atât la bugetul de stat, cât și pentru pacienții care trebuie să plătească singuri forma injectabilă, în cazul în care suferă de o boală în care medicamentul nu este compensat.
  • În cazul pacienților cu Parkinson, a fost retras medicamentul Madopar, iar înlocuitorii acestuia au provocat reacții adverse. Mai mult, în cazul unei variante a acestui medicament, nu există nici un înlocuitor.
  • În cazul pacienților cu scleroză multiplă, a existat o întrerupere de 3 luni pentru pacienții care sunt tratați la Spitalul Militar Central, care a afectat aproximativ 300 de pacienți. Situația s-a rezolvat la București, însă a apărut apoi o criză la Cluj.

”De ani buni, ne confruntăm cu problema întreruperii tratamentului, însă, în prezent aceasta se acutizează din mai multe motive, cele mai importante fiind exportul paralel și retragerea unor medicamente de pe piața românească.

Solicităm autorităților, cu care în prezent nu avem nici un dialog, să analizeze cauzele acestei situatii și să modifice mecanismele de punere pe piață a medicamentelor astfel încât acestea sa nu mai lipsească.

Pe hârtie avem cele mai ieftine medicamente din Europa. În realitate, nu mai avem medicamente deloc, iar pacienții nu au timp să aștepte”, declara la începutul lunii martie Radu Gănescu, președintele COPAC.

Din Coaliție fac parte Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Mulptiplă din România, Alianţa Naţională de Boli Rare din România, Asociaţia Transplantaţilor din România și Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia Persoanelor cu Thalasemie Majoră, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare și Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Sotul meu e operat de GIST,are aprobare de la comisie ptr 6 luni ptr medicamentul EGITINID, substanta activa IMATINIB, dar nici-o farmacie nu-i elibereaza medicamentul fara sa plateasca 90% din pretul lui de 6000roni.Avand o pensie de 1200roni, nu avem posibilitate sa-l cumparam.Ce putem face,cui sa ne adresam,singura salvare e moartea?
    va rog sa-mi raspunde-ti.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Sotul meu e operat de GIST,are aprobare de la comisie ptr 6 luni ptr medicamentul EGITINID, substanta activa IMATINIB, dar nici-o farmacie nu-i elibereaza medicamentul fara sa plateasca 90% din pretul lui de 6000roni.Avand o pensie de 1200roni, nu avem posibilitate sa-l cumparam.Ce putem face,cui sa ne adresam,singura salvare e moartea?
    va rog sa-mi raspunde-ti.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: