vineri

19 aprilie, 2024

27 iunie, 2017

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a votat marţi o lege prin care funcţia de Avocat al poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.

În ceea ce priveşte pensia Avocatului Poporului, legea în noua formă prevede că acesta „beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale (…) Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare”.

Actul normativ prevede şi faptul că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la Curtea Constituţională, iar dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată.


La rândul lor, adjuncţii Avocatului Poporului sunt asimilaţi ca rang şi salarizare secretarilor de stat şi pot fi numiţi pentru un mandat de 5 ani care poate fi reînnoit o singură dată.

Legea, care a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 3 abţineri, va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare.

Victor Ciorbea a fost prezent marți în plenul Senatului pentru a susţine proiectul de lege. Acesta a spus că majoritatea articolelor formulate în proiectul de lege sunt în acord cu recomandările Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii şi vor face ca activitatea instituţiei să fie mai eficientă.

„În urma recomandărilor făcute de Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, care ne-au vizitat în ultimii doi ani, am formulat majoritatea articolelor din acest text de lege. Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii, peste 2300 de locuri de detenţie de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate. Dacă veţi vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituţiei să se derueze mai bine şi îi va creşte eficienţa”, le-a transmis senatorilor Ciorbea, înainte ca proiectul de lege să fie supus la vot.


Senatorul USR Florina Presadă a avut în timpul dezbaterior asupra proiectului de lege, o opinie contrară, afirmând că proiectul reprezintă o „răsplată politică dată domnului Ciorbea”. Senatorul a criticat actvitatea Avocatului poporului, dând ca exemplu intervenţia instituţiei privind legea de funcţionare a guvernului.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc (PSD) a spus, în timpul dezbaterilor, că proiectul de lege are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatuui Poporului, subliind că legea a fost amplu dezbătută în cadrul şedinţelor comisiei, fiind depuse şi amendamente de către toţi senatorii jurişti.

„Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenţii, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toţi colegii au formulat amendamente şi au fost, cea mai mare parte, admise. De aceea, în 26 iunie, membri Comisiei juridice au adoptat un raport de admitere, cu amendamente care fac parte integrantă din prezentul raport”, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Avocatul Poporului s-a făcut remarcat în ultimii ani prin rapiditatea cu care a intervenit pentru a servi interesele PSD, lucru remarcat inclusiv de președintele Klaus Iohannis la începutul anului, atunci când Ciorbea a reclamat la CCR că nu este constituțional să blohezi persoanelor cu condamnări penale accesul la funcții de conducere în stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: