fbpx

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

La obiect

5 scenarii pentru 2040 după care lucrează Joe Biden în 2021: Un draft al viitorului – făcut de serviciile de intelligence americane

La fiecare 4 ani, pe fondul schimbării de gardă de la Casa Albă, comunitatea serviciilor de informații americane – aflată sub coordonarea DNI (directorul de… Mai mult

08.06.2021

La obiect

T1 2021 – revenire economică deplină. Urmează o creștere prin efect de bază plus ce vom adăuga la performanța din T1

Institutul Național de Statistică a anunțat în prima variantă provizorie o scădere marginală a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din 2020 (-0,2%) pe seria… Mai mult

08.06.2021

Avocatul Poporului: Liberalizarea programelor naționale de sănătate trebuie dezbătută în Parlament

de Vladimir Ionescu , 30.1.2020

Avocatul Poporului le cere guvernanților să trimită Parlamentului propunerea de liberalizare a programelor naționale de sănătate, pentru a fi dezbătute prin procedură legislativă obișnuită. Ținând cont de impactul economic și social, posibila implicare a spitalelor private în derularea acestor programe trebuie adoptată în legislativ, nu prin ordonanță, precizează Avocatul Poporului.

Ordonanța inițiată de Ministerul Sănătății, aflată în dezbatere publică, introduce prosibilitatea ca spitalele și clinicile private să acceseze și ele fondurile alocate programelor naționale, conform principiului “banii urmează pacientul”.

În momentul de față, furnizorii privați pot solicita bani din aceste programe doar dacă este depășită capacitatea spitalelor publice de a le implementa.

Propunerea a generat mai multe controverse, cei care o resping argumentând că există riscul ca mare parte a acestor sume să ajungă la furnizorii privați și pacienții vor fi obligați astfel să apeleze la tratamentele din spitalele private, unde vor exista costuri suplimentare (ministrul Sănătății s-a referit la cele de cazare, de exemplu).

Argumentele Avocatului Poporului:

  • Proiectul de act normativ conține o notă de fundamentare sumară și nu prezintă nici un studiu de impact care să evalueze efectele economico-financiare și sociale ale acesteia.
  • Pe de altă parte, prin modificările aduse, se intenționează includerea tuturor furnizorilor privați în cadrul programelor naționale de sănătate, fără a ține cont de capacitatea și serviciile oferite de sistemul public de sănătate, respectiv de condițiile oferite de către furnizorii privați.
  • Avocatul Poporului apreciază că, prin procedurile diferite de achiziționare și management din cele două domenii, se va crea un decalaj substanțial în atragerea fondurilor destinate programelor naționale de sănătate între sistemul public și furnizorii privați, cu riscul deprecierii sistemului public, fapt ce poate duce la imposibilitatea statului de a-și îndeplini obligația constituțională de asigurare a igienei și a sănătății publice.
  • În ceea ce privește finanțarea programelor naționale de sănătate, Avocatul Poporului consideră că legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze de o manieră unitară procedurile aferente programelor, pentru a nu se crea un mediu neconcurențial.
  • Se poate reține și un posibil conflict de interese, deoarece odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sănătate din unitățile sanitare, adică specialiștii care fundamentează întreg procesul de contractare și achiziții, nu au nici o interdicție în a activa atât în unitățile publice, cât și în cele private, care derulează programe naționale de sănătate.
  • Fără a pune la îndoială necesitatea implementării unui sistem de asigurare de sănătate în care este valorificat principiul ”banul urmărește pacientul”, Avocatul Poporului consideră că propunerea de ordonanță sus-menționată introduce o serie de modificări, fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar și fără a implementa o serie de garanții prin care să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat.
  • Astfel, având în vedere subfinanțarea sistemului public de sănătate, Avocatul Poporului opinează că există riscul ca măsurile propuse prin proiectul de ordonanță să accentueze criza deja existentă în sistemul de stat, iar o altă consecință ar putea fi împovărarea excesivă a pacienților care, fiind nevoiți să apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de împrejurarea că statul nu decontează diverse taxe (ex. servicii hoteliere).
  • În contextul includerii totale a furnizorilor privați în sfera programelor naționale de sănătate, ar fi oportună implementarea unui sistem de informare a pacienților cu privire la unitățile medicale care oferă serviciile necesare, costurile, timpii de așteptare și condiționalitățile aferente acestor servicii, în acest fel putându-se asigura decizia informată a pacienților cu privire la opțiunea dintre ofertele existente.

Acuzații de conflict de interese – premierul declară că nu-l va schimba pe ministrul Costache 

Ministrul Victor Costache, chirurg cardiovascular la clinica Polisano din Sibiu, operează în weekenduri, în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, a relatat joi Libertatea.

“Nu văd niciun fel de conflict între poziția de ministru și faptul că operează sâmbăta și duminica”, a afirmat joi prim-ministrul, întrebat ulterior de jurnaliști.

Premierul a răspuns astfel la o întrebare referitoare la un conflict de interese ce ar putea apărea în situația în care ministrul Costache reglementează, chiar și indirect, în favoarea spitalului Polisano la care, de asemenea este angajat.

De Ordonanța pentru liberalizarea programelor naționale, de exemplu, va beneficia și Spitalul Polisano Sibiu.

“Domnul ministru al Sănătății operează sâmbăta și duminica. În loc să se ducă în vacanțe, să se ducă la munte, operează, pentru că este un doctor renumit, este un medic care e căutat de pacienți.

Pacienții care sunt operați de el își exprimă în mod expres solicitarea de a fi operați de dl. doctor Victor Costache.

Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contract care e la o sumă minimă… Nu putea să opereze dacă nu era angajat“, a explicat Ludovic Orban.

Primul ministru a mai precizat că ministrul Sănătății, Victor Costache, a consultat Agenția Națională de Integritate înainte de a semna contractul cu spitalul din Sibiu: “Dacă ar fi existat un conflict de interese, cel mai probabil ar fi fost declarat până azi. (…) Nu văd niciun fel de conflict între poziția de ministru și faptul că el operează în continuare ca medic.”

Libertatea a relatat însă despre un Ordin de ministru apărut în Monitorul Oficial, pe 10 ianuarie, prin care se schimba o condiție de participare la programul ”Acțiunile Prioritare pentru tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut”.

Până pe 10 ianuarie, condiția de eligibilitate era ca orice spital participant la acest program să dețină două angiografe. De pe 10 ianuarie, este suficient un angiograf, așa cum se întâmplă la Polisano Sibiu, unde operează ministrul Victor Costache, chirurg cardiovascular.

Incompatibilitate

Codul Muncii nu limitează numărul contractelor de muncă ale unei persoane, așa încât Victor Costache poate fi, angajat la un spital și angajat cu normă întreagă la Guvern. Nici nu apare concret prevăzută o astfel de incompatibilitate, între munca de ministru și un alt job.

Un aspect legal important apare însă, întrucât Codul Muncii stabilește că durata normală de lucru pentru un salariat este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, cu o limită legală maximă de 48 de ore pe săptămână (în care se includ și eventualele ore suplimentare), pe o perioadă limitată de timp.

Inspecția Muncii ar putea să se sesizeze pentru această eventuală încălcare a legislației.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.1.2020

Lăsați un comentariu


Europa

UE și-a prezentat oficial cele 5 principii care vor guverna relația cu Rusia

Iulian Soare

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au prezentat miercuri un document comun privind abordarea UE în relațiile… Mai mult

Europa

Întâlnirea Biden – Putin la Geneva: Prima rundă de discuții a durat 2 ore

Iulian Soare

Prima rundă a summitului preşedinţilor american şi rus, Biden – Putin, de la Geneva s-a încheiat miercuri după aproape două ore, a declarat purtătorul de… Mai mult

Stiri

Construcțiile, avans de aproape 6% după prima treime a lui 2021, cu accent pe clădirile rezidențiale

Marin Pana

Construcțiile au avansat după prima treime a lui 2021 cu 5,7% peste nivelul de anul trecut, recuperând rămânerea în urmă consemnată după primele două luni.… Mai mult

Stiri

La Bursă au intrat 5.000 de investitori noi în ultimul trimestru, atrași de creșterea cotațiilor

Adrian N Ionescu

  Numărul de investitori la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 5.000 numai în ultimul trimestru, până la 70.000, potrivit  directorului general al… Mai mult

Europa

Principalul program de lucru al Orizont 2021 – 2022, adoptat -14,7 miliarde de euro

Iulian Soare

Comisia Europeană a adoptat miercuri principalul program de lucru al Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, cu finanțări totale de 14,7 miliarde de euro, din care… Mai mult

Stiri

Cel mai mare furnizor de electricitate de pe piața concurențială și-a declarat insolvența

Adrian N Ionescu

Getica 95 Com, cel mai mare furnizor de electricitate de pe piața concurențială din România, și-a declarat insolvența. Compania alimentează cu energie Metrorex și este… Mai mult

Stiri

Articol susținut de ARPIM

Industria farmaceutică, domeniu cheie pentru progresul medical și economia europeană

Vladimir Ionescu

Cel mai recent raport “The Pharmaceutical Industry in Figures” („Industria farmaceutică în cifre”), publicat marți de EFPIA (Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice), arată… Mai mult