Reprezentanți ai Comisiei de la Veneţia s-au arătat îngrijoraţi de conţinutul proiectului care modifică Legea ONG-urilor și care ar putea încălca standardele internaţionale în domeniu, a declarat joi AVocatul Poporului.
Victor Ciorbea s-a întâlnit luni cu o delegația a acestui for sosită în România pentru a verifica o sesizare legată de modificările la Legea ONG.
În cadrul întâlnirii, membrii Comisiei de la Veneţia s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu conţinutul proiectului de Lege referitor la modificarea Ordonanţei nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (proiect adoptat tacit de către Senat şi aflat în procedură la Camera Deputaţilor), arată un comunicat al Avocatului Poporului.
Delegaţii au precizat că au fost sesizaţi cu privire la faptul că proiectul sus-menţionat ar încălca standardele internaţionale în domeniu.
Victor Ciorbea a explicat delegației Comisiei că Avocatul Poporului nu are prerogative de examinare a proiectelor de lege aflate în procedură parlamentară, dar iniţiatorii proiectelor pot consulta instituția și în această etapă procedurală.
Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul proiectului respectiv, care a fost depus de parlamentarii PSD Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat, marţi, că a discutat, alături de Liviu Pleșoianu, cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia:
„Am fost informat în urmă cu mai multe zile de faptul că la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au primit sesizări sau a fost atenţionată în legătură cu proiectul de lege iniţiat de mine şi de Liviu Pleşoianu cu privire la transparentizarea finanţării ONG-urilor şi o reglementare ceva mai clară şi mai predictibilă în privinţa acordării statutului de organizaţie de utilitate publică. APCE a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele generic <<Comisia de la Veneţia>>”.
Proiectul care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică a fost aprobat tacit de Senat, în noiembrie 2017.
Principalele modificări propuse prin proiect:
- ONG-urile sunt obligate să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli. „Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată”, se arată în textul normativ.
- Pentru a primi statutul de utilitate publică, o organizație trebuie să nu fi desfășurat în ultimii doi ani activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.
- Recunoaşterea utilităţii publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani şi se poate reînnoi în condiţiile legii, dar, dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative sau a Ministerului Justiţiei, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.