Adoptarea a 25 de ordonanțe de urgență într-o singură ședință de urgență este fără precedent și echivalează cu substituirea Parlamentului de către Guvern, atrage atenția Avocatul Poporului.
Unele dintre actele normative aprobate în ședința de marți erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție, mai spune Avocatul Poporului.
De asemenea, acuză Avocatul Poporului, într-un comunicat, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.
Instituția anunță că-și rezervă dreptul de a sesiza CCR în legătură cu unele dintre OUG-urile adoptate marți, întrucât care “aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”.
Guvernul a adoptat marți, în ajunul dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură depusă de PSD într-o ședință ce a durat nouă ore, 25 de ordonanțe de urgență. Unele dintre ele, precum cea privind accesul spitalelor private la programele naționale de sănătate sau cea privind modificări electorale, au stârnit deja controverse aprinse.
2 răspunsuri
Asta cam se intampla cand ai legi si constitutie facute cu dedicație de catre (neo)comunisti precum dl. V. Ilici Lenin de România iar voturile diasporei sunt în mod evident blocate. By the way, unde era protestul Av. Pop. cand se intampla asta?
Se pare că elita politică e ca niște copii care știu codurile de trișat la un joc și nu se pot abține să nu le folosească, în timp ce acuză pe restul jucătorilor că trișează. Încet, încept, sapă mormântul democrației.