16 martie, 2016

Piperea
Avocatul Gheorghe Piperea

Cum mandatul președintelui interimar al TVR Irina Radu expiră la finele acestei luni, Parlamentul a demarat miercuri, 16 martie, procedurile pentru numirea unui nou Consiliu de Administrație.

Birourile Permanente Reunite urmează să stabilească programul audierilor în comisiile reunite de Cultură a candidaţilor propuşi să facă parte din Consiliul de Administraţie al TVR, iar plenul reunit va fi convocat săptămâna viitoare, marţi 22 martie, pentru a vota noul CA.

În paralel, afirmă surse convergente din TVR, o parte a conducerii actuale lucrează împreună cu avocatul Gheorghe Piperea la un plan de restructurare a televiziunii publice.


Avocatul Piperea, afirmă sursele cursdeguvernare.ro, este interesat, în situația în care TVR va avea posibilitatea legală să intre în insolvență, să joace rolul de administrator al acestei instituții. Gheorghe Piperea a avut inclusiv întâlniri cu reprezentanți ai sindicatelor din TVR.

”Planul Piperea” de restructurare a televiziunii publice este cunoscut și promovat discret în instituție de Irina Radu, președinte interimar, de Claudiu Lucaci – director al Știrilor TVR și de directorul economic Claudia Pătru, fostă angajată a Trustului Intact.

Printre angajați, se vehiculează, deja, comparații cu prezumtivi concurenți la poziția de administrator special ai lui Gheorghe Piperea. Angajații TVR au aflat, astfel, că Remus Borza ar avea un plan de restructurare care prevede concedierea a 70% din personalul angajat, în vreme ce ”soluția Piperea” prevede concedierea a doar 30%.

Inițiativa elaborării unui plan de restructurare a TVR, înainte de o decizie a Parlamentului și apelând deja la un specialist în insolvență (avocatul Piperea) de către actuala conducere interimară pare a configura astfel și viitoarea echipă care să se ocupe de TVR: Cei trei aflați deja în fruntea instituției, secondați de avocatul Piperea care să se ocupe de insolvență.


Avocatul Gheorghe Piperea este cunoscut în spațiul public ca administrator judiciar la Oltchim, precum și ca părinte de facto al legii ”dării în plată” susținută și promovată politic de parlamentarul Daniel Zamfir.

Chestiunea TVR în Parlament

În principiu însă, nevoia de restructurare a TVR este confirmată inclusiv de surse din cadrul comisiilor parlamentare de cultură – acolo unde deja se vorbește de soluții ferme.

Acestea au afirmat pentru cursdeguvernare.ro că în acest moment partidele sunt puse în primul rînd în fața unei decizii strategice cu privire la viitorul TVR.

Soluțiile politice sunt în acest moment două:

  • fie bugetul instituției este mărit prin creșterea taxei tv,
  • fie televiziunea publică este scoasă din piața de publicitate și este transformată într-o clasică instituție bugetară.

În ambele variante, restructurarea TVR ”este un dat”, afirmă surse din comisiile parlamentare de specialitate, care însă nu cred că problema poate fi lăsată pe ”umerii” unui avocat, fie el Gheorghe Piperea.

PSD înclină în acest moment spre varianta numirii unui nou Consiliu de Administrație care să fie însărcinat cu elaborarea unui plan de redresare financiară a instituției, plan care să fie aprobat de Parlament.

Indiferent de varianta aleasă politic, un lucru este clar: primul pas constă în modificarea legii de organizare a TVR, pentru care, deocamdată, nu insistă nimeni.

Pentru soluția insolvenței insistă totuși Călin Popescu Tăriceanu, care anunță un proiect de lege în acest sens, pentru care a demarat strângerea de semnături.

În vreme ce politicienii caută soluții, TVR intră în criză de timp, urmând ca după toate datele să intre în aprilie în incapacitate de plată.

Guvernul lasă soluția la responsabilul legal: Parlamentul

Surse din Ministerul de Finanțe au declarat că, recent, conducerea interimară a TVR a venit la Finanțe pentru a încerca să afle cum și dacă ar putea fi blocate executările silite decise împotriva TVR. De la respectiva întâlnire cei din televiziunea publică au plecat fără răspuns.

Prin decizia de miercuri privind programul pentru votarea noului Consiliu de Administrație, partidele și instituțiile sunt forțate acum să definitiveze propriile liste.

Situații clare sunt la PNL: propuneri Oana Stănciulescu și Radu Carp (nominalizat în locul lui Cristian Petcu, care a transmis PNL că preferă să rămână la ICR), supleant Ada Meseșan- și la ALDE: propus Cristian Hadji-Culea, supleant Marius Epure.

PSD încă nu a ”bătut în cuie” propunerile, Guvernul se afla miercuri în plin proces de selecție, la fel ca și Palatul Cotroceni, care nu avea pe agendă acest subiect.

Notă: Toate încercările cursdeguvernare.ro de-a lua legătura cu avocatul Gheorghe Piperea s-au soldat cu eșec.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: