28 septembrie, 2017

Comisia Europeană monitorizează independența reală a autorităților de reglementare din statele membre și va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceasta este respectată, a avertizat joi comisarul european pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Canete (foto).

Independența autorităților naționale de reglementare, nu doar în România, ci în orice țară, este un element esențial al legislației energetice europene. Comisia monitorizează independența reală a autorităților de reglementare din toate țările membre și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre își îndeplinesc obligațiile în acest sens. Monitorizăm multe state membre pentru a vedea dacă reglementatorul lor național este complet independent”, a spus oficialul european, într-o conferință de presă susținută la București, citat de Agerpres.

Declarația vine în contextul discuțiilor purtate la București pentru preluare la guvern a unor activități ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul unei reorganizări anunțate luna aceasta de ministrul Energiei, Toma Petcu.


În acel moment, reprezentanți ai conducerii ANRE au avertizat că transferul de atribuții dorit de Executiv contravine legislației europene:

“În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuși dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem (…) că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieței de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entități de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990 (…)

Coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaș pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât și în teorie”, explica pe 9 septembrie Florin Tobescu, șef serviciu în cadrul Autorității.

„Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entități, ci să fie independente, autonome, iar astfel piețele vor funcționa cum trebuie, fără interferențe”, a insistat joi comisarul european, la conferința de presă de după întâlnirea cu ministrul Energiei.


Parlamentul României a decis, miercuri, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). După finalizarea raportului acestei comisii se va decide reorganizarea ANRE.

DeClarațiile oficialului european au fost făcute la cea de-a 4 reuniune ministerială a inițiativei de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC) în domeniul energiei, organizată la Buucrești și la care participă reprezentanți ai Comisiei Europene, Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei din 9 State Membre UE și 8 State Părți Contractante ale Comunității Energiei.

BRUA continuă

Proiectul gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) va fi finalizat în toate cele patru state implicate, conform unui memorandum de înţelegere semnat joi la Bucureşti, a declarat ministrul român al Energiei, Toma Petcu, joi, citat de Agerpres.

„În cadrul memorandumului semnat astăzi, toate ţările au convenit şi s-a stabilit foarte clar că va fi o interconectare pe reverse-flow, adică în ambele sensuri, în toate cele patru state. Inclusiv între Ungaria şi Austria s-a stabilit că va fi această interconectare pe reverse-flow şi Austria şi-a luat angajamentul că va finaliza în termen faza I, la fel şi Ungaria şi Bulgaria, iar pentru faza a II-a toate cele patru state şi-au asumat că vor derula acest proiect şi vor duce la final realizarea lui în parametrii stabiliţi”, a spus ministrul român.

Semnarea memorandumului survine după ce, la sfârşitul lunii iulie, Transgaz a fost informat de operatorul omolog ungar, FGSZ, nu poate derula procedura planificată din cauza lipsei aprobării necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivată de probleme de eficientă economică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: