27 octombrie, 2017

În ultimii ani, România a deviat substanțial de la obiectivele bugetare pe termen mediu, a atras atenția vineri Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Responsabil pentru euro și dialog social, stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital, Valdis Donbrovskis a avut mai multe întâlniri la București pe marginea măsurilor fiscale anunțate recent de Guvernul României.

Vineri, el a participat la conferința „Creșterea favorabilă incluziunii sociale — provocări și oportunități”, unde a ținut un discurs în care a tras un semnal de alarmă privind echilibrul bugetar.


El a atras atenția că România s-ar putea încadra în deficitul de 3% prevăzut în tratatul UE, dar își asumase alte ținte pentru anul în curs și cel viitor:

„Constatăm că în ultimii câțiva ani România a deviat de la obiectivele bugetare pe termen mediu.

În 2014 — 2015 era vorba ca deficitul structural să fie de 1% din PIB, însă în ultimii doi ani România a deviat substanțial de la acest obiectiv și este acum singurul stat membru al Uniunii Europene aflat într-o procedură de deviere potrivit Pactului de stabilitate și creștere.

Mă voi întâlni mai târziu și cu domnul ministru de Finanțe și voi discuta despre evoluțiile bugetare din România mai în detaliu.


Pot deja să spun că am formulat recomandări clare confirmate de Consiliu privitoare la procedura de deviere suplimentară pentru a ne asigura că are loc o ajustare fiscală și că se atinge din nou obiectivul pe termen scurt”, a spus Valdis Dombrovskis.

Acesta a explicat că România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, dar că există și o creștere rapidă a deficitului structural, iar aceste tendințe nu sunt reconciliabile:

„În ceea ce privește schimbările de impozitare, vreau să afirm că într-adevăr suntem de acord că există o nevoie de a se sigura o predictibilitate fiscală, dar subliniez că până la urmă sistemele de impozitare directă rămân în responsabilitatea statelor membre pentru că acestea sunt cele care iau deciziile”, a menționat Valdis Dombrovskis, citat de Agerpres.

Deficitul guvernamental al României a urcat la 4,1% din PIB în trimestrul II al acestui an, de la 3,6% din PIB în primul trimestru, cel mai ridicat nivel al acestui indicator în rândul statelor Uniunii Europene, potrivit datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat), publicate la începutul acestei săptămâni.

Potrivit execuției bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2017, publicate recent de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar s-a dublat, ajungând la 6,8 miliarde de lei, respectiv 0,81% din PIB, față de deficitul de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB, consemnat în perioada ianuarie — septembrie a anului 2016.

Ministerul Finanțelor precizează că diferența dintre soldurile menționate în comunicatul Eurostat și datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier.

Pentru întregul an, ținta de deficit bugetar fixată de autorități este de 2,96% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: