27 octombrie, 2015

organizatia mondiala a sanatatiiCarnea procesată – precum șunca, salamul, hot-dogul, cârnații etc.– provoacă diferite forme de cancer, iar carnea roșie este „probabil” carcinogenă, dar nu există încă probe indubitabile în acest sens, avertizează un raport realizat de Agenția Internațională pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer – IARC), a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și dat publicității luni.

Conform acestui raport prezentat luni, 50 de grame de carne procesată consumate zilnic – echivalentul, de exemplu, a două feliuțe de șuncă – ar crește cu 18% riscul de a dezvolta cancer colorectal, iar 100 grame de carne roșie (vită, miel, porc, berbec, oaie etc.) – cu 17%.

Nu este prima dată când cercetările științifice au tras această concluzie, dar până acum OMS nu a emis niciodată o avertisment de genul acesta, o afirmație atât de tranșantă.


clasificarea OMS

OMS plasează, astfel, carnea roșie  în categoria 1 de risc, alături de plutoniu, tutun, azbest, gazele de eșapament emise de motoarele diesel, fără ca asta să însemne că ele sunt la fel de periculoase.

Pe de altă parte, estimările OMS arată însă că doar aproximativ 34.000 de morți de cancer ar putea fi salvate anual dacă s-ar elimina din meniu carnea procesată.

Pentru comparație, 600.000 de persoane mor anual, la nivel global, din cauza cancerului provocat de alcool și un milion  din cauza cancerului provocat de fumat.


Riscurile

 

Carnea roșie rămâne o sursă importantă de proteine, fier, zinc și vitamina B12.

sunca si carnatiÎn privința cărnii roșii, spune OMS, există însă puține dovezi că 100 de grame zilnic ar crește riscul cancerelor cu 17%.

„Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat de IARC.

Profesorul Tim Key, de la centrul pentru Cercetarea Cancerului UK și Universitatea Oxford a declarat la prezentarea rezultatelor: „Această decizie (de plasare în grupa 1 de risc – n. red.) nu înseamnă că trebuie să încetați să mai mâncați carne roșie și procesată (…) O dietă sănătoasă înseamnă moderație”, a explicat profesorul Key.

Este un motiv suficient pentru a elimina cu totul din meniu acest aliment, comentează Centrul britanic de Cercetare a Cancerului. Un sandwich cu șuncă, din când în când, va avea efecte insignifiante, însă, susțin și oficiali din acest institut, citați de BBC.

Reacții și polemici

vaci

Concluzia OMS se bazează pe analizele a 22 de experți internaționali care au studiat cercetările relevante din ultimele decenii privind legătura dintre carnea roșie și cea procesată, pe de o parte, și cancer, pe de altă parte.

Decizia n-a fost însă unanimă în interiorul acestui panel, ceea ce va stimula și mai mult polemicile ce vor apărea în urma acestui raport.

Industria americană a cărnii de vită, cu o valoare totală de 95 de miliarde de dolari, s-a pregătit cu multe luni înainte de apariția raportului pentru a combate această concluzie a OMS despre care se știa că urmează să fie dezvăluită.

Companiile din domeniu pun sub semnul îndoielii rezultatele acestui raport și faptul că ar exista suficiente dovezi științifice care să permită OMS să lanseze un astfel de avertisment.

„Pur și simplu nu credem că există probe care să suțină relația cauzală dintre carnea roșie și orice tip de cancer”, a explicat Shalene McNeill, director executiv al unei asociații din domeniul cărnii de vită, specialist pe nutriție.

Robert Pickard, un profesor universitar din Cardiff care ocupă o poziție într-un organism de consultanță al industriei cărnii, a declarat și el că eliminarea cărnii din dietă ține de alegerea unui stil de viață, și nu este nicidecum vitală pentru sănătate.

Experții independenți sunt și ei precauți, scrie Financial Times: “Chiar dacă există evidențe epidemiologice pentru o asociere statistică între consumul de carne procesată și cancerul colorectal, trebuie subliniat că mărimea efectului este mică, iar mecanismul nu este foarte bine definit.

Este foarte nepotrivit să sugerezi că influențele șuncii sau cârnaților asupra riscului de cancer sunt comparabile pericolelor fumului țigărilor pline de substanțe chimice carcinogene cunoscute”, a declarat Ian Johnson, profesor emerit la Institutul britanic de Cercetări Alimentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: