Economia globală se află în impas din cauza problemelor cu care se confruntă economiile emergente și din cauza unei tendințe de stagnare a comerțului. Aceasta este concluzia șefului Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), transmisă de The Guardian.
Angel Gurría, secretar general al OECD, a transmis miercuri un avertisment de la Paris, acolo unde se desfășoară un forum al organizației, în cadrul căruia vor fi date publicității noile previziuni economice.
Angel Gurría a declarat Bloomberg TV că economia mondială se află în fața unei ”perspective mai de grabă mediocre, mai de grabă sumbre” datorate condițiilor economice globale foarte dificile.
Oficialul OECD consideră că responsabile cu situația prezentă sunt motoarele de creștere economică, care dau ”rateuri”.
”Comerțul este în creștere cu 2- 3%, când ar trebui să atingă 7%. De numai 5 ori în ultimii 50 de ani comerțul a crescut cu un procent mai mic decât cel înregistrat de PIB-ul mondial. De fiecare dată în aceste 5 perioade am traversat perioade de decelerare, chiar recesiune. Nu spun că acum economia mondială va intra în recesiune, spun doar că traversăm o perioadă foarte dificilă”, a declarat Angel Gurría.
Oficialul OECD a precizat că se așteaptă ca economia mondială să înregistreze în 2016 o creștere de 3%, urmând ca în 2017 să existe ”o mică îmbunătățire”.
În urmă cu 3 luni, OECD anunța o perspectivă de creștere de 3,3% pentru 2017, The Guardian afirmând că declarația indică o iminentă evaluare în scădere a perspectivei pentru 2017.
În cadrul declarației oferite Bloomberg TV, Angel Gurría a precizat că instituția este îngrijorată de posibilitatea ca Marea Britanie să decidă ieșirea din UE, această decizie punând în pericol economia mondială, însă în special cetățenii britanici.
OECD consideră că Brexitul ar fi echivalentul unei taxe, în sumă de 2.000-5.000 de lire sterline, pe care ”cetățenii o vor plăti fără să primească nimic în schimb”.
După declarațiile făcute de șeful OECD piețele au reacționat rapid: FTSE 100 a scăzut 40 de puncte (0,6%) la cel mai scăzut nivel din ultimele 7 zile, restul celorlalți principali indici europeni fiind ”pe roșu”.
Îngrijorător, companiile din Zona Euro raportează creșteri scăzute, fiind nevoite să reducă prețurile pentru a stimula cererea. Potrivit Markit, și crearea de locuri de muncă a încetinit, alimentând temerile că redresarea Eurozonei este ”șovăitoare”.
Producția din Europa a egalat rata cea mai lentă de creștere, înregistrată în luna februarie: indicele Manufactoring PMI realizat de Markit a scăzut la 51,5 în luna mai, în scădere de la 51,7 în aprilie, aproape de pragul de 50 de puncte, care semnifică creștere zero.
Markit anunță că că sectoarele franceze și grecești s-au redus luna trecuta, creșterea încetinind în Spania, Italia și Irlanda.