luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iunie, 2018

Peste 4.700 de dosare vor fi închise în cazul în care modificările Codurilor penale intră în vigoare, din cauza unui singur amendament, a declarat marți Daniel Hordniceanu, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracționalității de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT).

Este vorba despre „închiderea intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care dacă după un an nu fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise”, a spus Horodniceanu. Aproape 7.770 de dosare, a adăugat el.

Afirmația a fost făcută la ieșirea din Ministerul de Justiție, unde a participat la discuțiile cu delegația venită la București pentru evaluarea în cadrul MCV.


Întrebat ce se mai intâmplă cu plângerea penală la adresa premierului Viorica Dăncilă, șeful DIICOT a spus:

„Este în lucru. Știu că s-au făcut solicitări pe 6 iunie și așteptăm rezulatele”.

Întrebat dacă au fost transmise informaţiile solicitate de la SRI, şeful DIICOT a răspuns: „Din ce ştiu eu, nu au venit răspunsurile, dar trebuie verificat”.

Legea pentru mdoificarea Codului de procedură penală a fost adoptată de deputați pe 19 iunie și a plecat la promulgare, dar a fost deja atacată la CCR.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Toate modificările aduse Codului de procedură penală sunt în favoarea suspecților sau chiar a condamnaților pentru fapte penale, niciuna dintre ele nu este formulată în beneficiul victimei. Câteva dintre ele sunt unice în Europa, și încalcă nu numai Constituția, ci și principii de bază din justiție.

De exemplu, retroactivarea unor amendamente este contrară mai multor decizii CCR care precizează că numai Codul Penal poate fi aplicat retroactiv, pe când Codul de procedură este valabil doar pe viitor. Cu toate aceste, o modificare permite revizuirea unor sentințe definitive, sub pretextul unei decizii CEDO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: