duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iulie, 2022

Prețul țițeiului s-ar putea prăbuși la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui an și ar putea coborî chiar la 45 de dolari până la sfârșitul anului 2023, în eventualitatea materializării unei recesiuni care va paraliza cererea, avertizează specialiștii Citigroup, citați de Bloomberg.

Această prognoză se bazează pe absența oricărei intervenții din partea producătorilor OPEC+ și pe o scădere a investițiilor în petrol, avertizează analiștii Citi, printre care Francesco Martoccia și Ed Morse, într-un raport. Brent, țițeiul de referință la nivel global, se tranzacționează în prezent în jurul a 113 dolari barilul.

Prețul petrolului a crescut semnificativ în acest an, în urma invaziei Ucrainei, iar băncile încearcă acum să-și revizuiască prognozele pentru 2023, în contextul în care băncile centrale au anunțat majorarea ratelor dobânzilor, iar riscurile de recesiune sunt în creștere.


Prognoza Citi pornește de la o comparație a condițiilor actuale de pe piața energiei cu cele din timpul crizei din anii 1970. Economiștii băncii nu se așteaptă, în scenariul de bază, ca SUA să intre în recesiune.

„Pentru petrol, dovezile istorice sugerează că cererea devine negativă doar în cele mai grave recesiuni globale”, au spus analiștii Citi în nota din 5 iulie. „Dar prețurile petrolului scad în toate recesiunile până aproape de costul marginal.”

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: