joi

25 aprilie, 2024

cum te angajezi la comisia europeană

18 ianuarie, 2023

Comisia Europeană își propune să intensifice eforturile pentru a ajuta regiunile europene să formeze, să rețină și să atragă lucrători, în încercarea de a limita impactul negativ al tranziției demografice asupra economiilor regionale și de a aborda declinul populației de vârstă activă, transmite Euractiv.

”Dacă nu va fi abordată, această tranziție va genera disparități teritoriale noi și în creștere pe măsură ce regiunile îmbătrânesc și rămân în urmă în ceea ce privește numărul și competențele forței lor de muncă. Aceasta poate schimba peisajele demografice ale Europei, împiedicând reziliența și competitivitatea UE”, avertizează executivul european.

În acest context, Comisia a lansat marți „mecanismul de stimulare a talentelor”. Acest mecanism va sprijini regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației în vârstă de muncă să formeze, să păstreze și să atragă persoanele, aptitudinile și competențele necesare pentru a aborda impactul tranziției demografice.

„Capcana dezvoltării talentelor” în unele regiuni ale UE


Statele membre ale UE se confruntă cu un declin puternic al populației lor în vârstă de muncă. Acest segment de populație a scăzut cu 3,5 milioane de persoane între 2015 și 2020 și se preconizează că va scădea cu încă 35 milioane de persoane până în 2050.

82 de regiuni din 16 state membre (reprezentând aproape 30 % din populația UE) sunt grav afectate de această scădere a populației în vârstă de muncă, de o proporție scăzută a absolvenților de studii superioare sau de o mobilitate negativă a populației lor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani. Aceste regiuni se confruntă cu provocări structurale specifice, cum ar fi ineficiențele de pe piața forței de muncă, din sistemele de educație, formare și învățare în rândul adulților, performanțele scăzute în domeniul inovării, al guvernanței publice sau al dezvoltării întreprinderilor și accesul redus la servicii. Prin abordarea acestor provocări, regiunile ar putea atrage mai mult personal calificat. Mai multe dintre aceste regiuni se află deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, în timp ce celelalte se vor confrunta cu acest risc în viitorul apropiat. Dacă rămâne nesoluționată, această situație va amenința prosperitatea pe termen lung a UE.

Un nou mecanism al UE: „mecanismul de stimulare a talentelor”

Comisia va dezvolta mecanismul de stimulare a talentelor bazat pe 8 piloni:

  • În 2023, va fi lansat un nou proiect-pilot pentru a ajuta regiunile care se confruntă cu o „capcană a dezvoltării talentelor” să elaboreze, să consolideze, să dezvolte și să pună în aplicare strategii adaptate și cuprinzătoare, precum și să identifice proiecte relevante pentru formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați. Se va acorda sprijin regiunilor-pilot selectate pe baza unei cereri deschise.
  • O nouă inițiativă privind „Adaptarea inteligentă a regiunilor la tranziția demografică” va fi lansată în 2023 pentru a ajuta regiunile din care tinerii sunt mai predispuși să plece să se adapteze la tranziția demografică și să investească în dezvoltarea talentelor prin intermediul unor politici adaptate, bazate pe realitatea locului. Regiunile beneficiare vor fi selectate pe baza unei cereri deschise.
  • Prin intermediul cererii de propuneri lansate în cadrul IST 2023, instrumentul de sprijin tehnic (IST) va sprijini statele membre, la cerere, să pună în aplicare reforme la nivel național și regional, necesare pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale.
  • Programele politicii de coeziune și investițiile interregionale pentru inovare vor stimula inovarea și oportunitățile de locuri de muncă de înaltă calificare, contribuind astfel la îmbunătățirea posibilităților de păstrare și atragere a talentelor în aceste regiuni.
  • O nouă cerere de propuneri pentru acțiuni inovatoare va fi lansată în cadrul „Inițiativei urbane europene” pentru a testa soluții bazate pe realitatea locului, gestionate de orașe în declin care abordează provocările legate de formarea, păstrarea și atragerea lucrătorilor calificați.
  • Pe o pagină web dedicată vor fi indicate inițiativele UE care sprijină dezvoltarea talentelor. Acest lucru va facilita accesul regiunilor interesate la informații cu privire la politicile UE în domenii precum cercetarea și inovarea, formarea, educația și mobilitatea tinerilor.
  • Se vor face schimburi de experiență și se vor disemina bune practici: regiunile vor avea posibilitatea de a înființa grupuri de lucru tematice și regionale pentru a aborda provocările profesionale sau teritoriale specifice.
  • Vor fi dezvoltate în continuare cunoștințele analitice necesare pentru a sprijini și a facilita politicile bazate pe date concrete privind dezvoltarea regională și migrația.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: