duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2020

Comisia Europeană a aprobat joi alocarea a 875,5 milioane de euro din fondurile UE pentru construcția autostrăzii Sibiu – Pitești, anunță un comunicat al executivului european.

Suma totală distribuită joi României, prin intermediul politicii de coeziune a UE este de aproximativ 1.5 miliarde de euro, restul de 578.4 milioane euro fiind acordat pentru îmbunătățirea capacității de reacție a în caz de catastrofe, prin achiziționarea de echipamente noi și prin formarea personalului.

Proiectul Autostrăzii Sibiu – Pitești va fi finalizat în 2026, aceasta urmând să fie prima autostradă care leagă Marea Neagră, Constanța, cu localitatea Nădlac, de la granița cu Ungaria, asigurând legătura cu  rețeaua din vestul Europei (rețeaua transeuropeană TEN-T).


Autostrada va avea o parte importantă fiind construită prin munte, iar costul estimat se ridică la aproximativ 2,7 miliarde euro, plus TVA.

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:

• Sibiu-Boița
• Boița-Cornetu
• Cornetu-Tigveni
• Tigveni-Curtea de Argeș
• Curtea de Argeș-Pitești

„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.


În etapa 1, pentru care s-a primit finanțarea, se vor construi 53,58 de kilometri de autostradă, inclusiv 6 noduri rutiere, 28 poduri şi pasaje, 10 viaducte, 1 tunel, 1 parcare de scurtă durată, 2 spaţii de servicii, 3 centre de întreţinere şi coordonare.

Economia de timp ce va fi atinsă ca urmare a construirii Autostrăzii Sibiu – Piteşti secţiunile 1, 4 şi 5 va fi de 57 minute/turism şi 54 minute/vehicul greu.

Proiectul, în integralitatea sa, are o lungime de 122,11 km, fiind divizat în 5 secţiuni ce traversează 3 judeţe: Sibiu, Vâlcea şi Argeş.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Contractele pentru constuirea a două dintre cele cinci secțiuni ale autostrăzii au fost deja atribuite: secțiunea 1 Sibiu – Boița a fost câștigată de Porr (Austria), secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești de Astaldi (Italia).

În luna iulie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda autorităților române un împrumut pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești și asistență tehnică pentru implementarea proiectului șoselei de mare viteză Ploiești-Brașov.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: