luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2021

interzicere tehnologii ai supraveghere

Interzicerea utilizării recunoașterii faciale și a altor tehnologii AI pentru supraveghere în locurile publice a fost cerută luni de autorități UE pentru protecția datelor, anunță Politico.

Instituțiile care au lansat solicitarea sunt Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor – care are responsabilitatea de a se asigura că instituțiile UE respectă regulile europene în domeniu, și Consiliul European pentru Protecția Datelor, rețeaua de autorități naționale de reglementare a confidențialității.

„Implementarea tehnologiilor de identificare biometrică în spații publice înseamnă sfârșitul anonimatului în acele locuri. Aplicații precum recunoașterea facială în timp real interferează cu drepturile și libertățile fundamentale într-o asemenea măsură încât pot pune la îndoială esența acestor drepturi și libertăți „, transmit Andrea Jelinek și Wojciech Wiewiórowski, președinții celor două organizații, într-un comunicat comun.

Declarația celor doi este un răspuns la forma proiectului de lege AI pregătit de către Comisia Europeană, care impune restricții forțelor de ordine în utilizarea în spații publice a programelor de recunoaștere facială, dar nu interzice direct această practică.


„Interzicerea generală a utilizării recunoașterii faciale în zonele accesibile publicului este etalonul necesar dacă vrem să păstrăm libertățile cetățenești și să creăm pentru Inteligența Artificială un cadru juridic centrat pe om”, se mai afirmă în declarația emisă luni de cele două autorități.

(Citiți și: ”Inteligența artificială față cu democrația – sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State University”)

Această poziție nu este obligatoriu să fie asumată și de Comisia Europeană, dar autoritățile de reglementare sunt responsabile cu implementarea a ceea ce deja este cunoscut drept GDPR, iar opiniile acestor autorități atârnă greu, de obicei, în luarea de decizii în domeniu.

Alături de față, mers, amprente digitale, ADN, voce și alte date biometrice, autoritățile de reglementare cer și interzicerea sistemelor AI care utilizează date biometrice pentru a recunoaște etnia, sexul, orientarea politică sau sexuală.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Autoritățile de reglementare au solicitat, de asemenea, interzicerea generală a tehnologiilor care pretind că recunosc emoțiile și a celor care atribuie așa-numita notare socială. Proiectul actual interzice autorităților publice să folosească astfel de programe, dar nu și companiilor private.


Toate aceste tipuri de programe AI sunt utilizate în prezent, pe scară largă, în China.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: