duminică

14 iulie, 2024

14 aprilie, 2020

Mii de magazine se vor redeschide marţi în Austria, una dintre primele țări din Europa ce ridică restricţiile impuse de epidemia de coronavirus. Autorităţile austriece atrag însă atenția că pericolul nu a trecut.

Și Polonia va începe din 19 aprilie repornirea treptată a economiei, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Lukasz Szumowski.

Austria a fost printre primele ţări din Europa care au luat măsuri privind noul coronavirus şi a închis şcolile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele neesenţiale şi alte locuri de adunare publică în urmă cu aproximativ patru săptămâni.


Efectul s-a văzut în numărul mic de decese, 368 în total, mai puţine decât au suferit într-o singură zi ţările din vecinătatea sa. De asemenea, numărul de îmbolnăviri este în scădere continuă, iar bolnavii cu Covid-19 care au nevoie de spitalizare sunt tot mai puţini.

„Dorim să ieşim din această criză cât mai repede posibil şi să luptăm pentru fiecare loc de muncă din Austria”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz, citat de Mediafax.

Săptămâna trecută, el a prezentat un plan pentru relansarea economiei, iar primul pas este redeschiderea magazinelor care au o suprafaţă de până la 400 de metri pătraţi.

Urmează redeschiderea centrelor comerciale, a magazinelor mari şi a frizeriilor, de la 1 mai.


Restaurantele şi hotelurile ar putea să se redeschidă progresiv de la mijlocul lunii mai.

Relansarea economiei în Austria vine în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut, vineri, ţărilor să fie în continuare precaute. „Ridicarea restricţiilor ar putea duce la o nouă creştere a ratei mortalităţii”, a transmis OMS, fără a menţiona Austria.

„Sunt pur şi simplu sigur că am făcut lucrurile corect şi că acum facem ceea ce trebuie”, a spus Kurz într-un interviu publicat sâmbătă. În aceeaşi zi, el a declarat că „Nu am scăpat încă. Pericolul este în continuare printre noi” şi a îndemnat populaţia să continue autoizolarea şi distanţarea socială.

Polonia – pacienții vindecați vor dona sânge pentru tratarea bolnavilor cu Covid-19

Polonia va începe din 19 aprilie repornirea treptată a economiei, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Lukasz Szumowski, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Piotr Muller, purtător de cuvânt al guvernului de la Varşovia, a afirmat că în prima etapă vor fi ridicate restricţiile impuse magazinelor. ”Deciziile vor fi luate mâine sau poimâine pe baza viitorului scenariu care trebuie să fie pus în practică”, a spus Muller, într-o intervenţie pentru postul public de radio polonez.

Strategia polonezilor de combatere a SARS-CoV-2 include transfuzii la bolnavii grav cu sânge donat de pacienții vindecați, care au deja anticorpi. conform thenews.pl. Medicii polonezi consideră că plasma sanguină provenind de la aceşti donatori poate accelera recuperarea pacienţilor cu COVID-19 şi reduce gravitatea simptomelor lor.

Centrele de hematologie regionale din Polonia vor putea colecta plasma începând cu finalul săptămânii în curs, a informat postul de radio public polonez.

Până luni seara, 6.934 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus în Polonia, dintre care 245 de cazuri fatale.

Şi alte ţări din Europa de Vest au început să ridice unele restricţii, dar într-o măsură mai mică decât Austria.

Luni, Spania a permis reluarea unor activităţi, în construcţii, industria prelucrătoare și unele servicii, iar Danemarca a redeschis centrele de îngrijire de zi şi şcolile pentru copiii din clasele I-V. Decizia este acompaniată de folosirea măștilor în public, pentru a se evita o revenire la ritmul ridicat de infectări.

Franța a prelungit izolarea strictă până la 11 mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: