duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 august, 2012

Consultanul economic Aurelian Dochia a declarat, marți, că hotărârea Curții Constituționale de invalidare a referendumului de demitere a președintelui Taian Băsescu este benefică economiei, însă a avertizat că incertitudinile piețelor se vor acutiza mai tare decât în timpul crizei politice de până acum, dacă Guvernul Ponta și șeful statului nu vor coopera.

”Hotărârea Curții este în mod sigur o veste bună, se termină o perioadă de incertitudine care era cât se poate de nefavorabilă petru economie și s-a văzut și asupra leului. Evident, asta nu înseamnă că peste noapte ne așteptăm la miracole, dar e un pas în direcția bună și, dacă în continuare, lucrurile se vor stabiliza la nivel politic sunt șanse să vedem o îmbunătățire a sentimentului investitorilor în economie, atât cei naționali cât și cei internaționali”, a declarat Dochia, pentru cursdeguvernare.ro.

Ostilitatea Parlamentului și a Guvernului față de Băsescu îl face, însă, pe Dochia să avertizeze asupra riscurilor perpetuării crizei politice.


”Din păcate, știm foarte bine că președintele Băsescu are atât un Parlament care îi este destul de ostil, cât și un guvern care până acum nu a dat semnale că ar fi foarte colaborativ”, a spus consultantul economic.

”Ar fi bine ca ei să găsească o formulă de coabitare, pentru că, dacă se continuă niște confruntări politice și în lunile următoare, atunci cred că situația se va înrăutăți poate chiar mai rău decât a fost până acum, pentru că până acum, toată lumea știa că este ceva temporar. Dacă starea asta conflictuală devine permanentă, atunci nimic bun pentru economie nu se așteaptă”, a completat Aurelian Dochia.

El a arătat că încrederea piețelor internaționale față de leu și economia românească ”este un lucru care se pierde repede, dar se câștigă încet”.

”La la noi situația este încă sub semnul întrebării, pentru că suntem înaintea alagerilor generale din toamnă și probabil că din punct de vedere politic vom fi încă în fața unor situații conflictuale. Nu știm foarte bine care vor fi direcțiile principale în economie care vor fi luate după alegeri, nu știm nici ce configurație va rezulta în Parlament după alegeri și nici care va fi politica economică ce va prevala. Deci există încă multe incertitudini care fac ca lucrurile să nu se rezolve foarte repede”, a explicat Aurelian Dochia.


Economistul este de părere că abia spre sfârșitul acestui an se va stabiliza situația economică, dacă nu se fac alte greșeli politice.

”Cred că până la sfârșitul anului va trebui să așteptăm și dacă nu se fac alte greșeli, atunci am putea spera ca începând cu anul viitor să avem o perspectivă mai bună”, a conchis Dochia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: