vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 martie, 2016

Augustin-ZegreanPreședintele Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat luni, la Radio România Actualități, că în România ar fi nevoie de o lege a interceptărilor telefonice si a supravegherii suspectilor, lege care să stabilească mai clar statutul acestora în cadrul cercetărilor penale.

Președintele Curții Constituționale a afirmat că ar trebui făcută „ordine” în „toată activitatea aceasta de urmărire”, după un model european.

„Şi există o discuţie care merită purtată şi eu cred că ea nu se va opri la această decizie a Curţii (…) şi că (autoritățile- n.red.) vor găsi o soluţie care să fie în ton cu legislaţia europeană. Dacă am avea o lege a interceptărilor nu am mai vorbi după imaginaţie si am şti că scrie în lege cum se fac toate astea. Şi lucru acesta ar trebui făcut şi sper că se va face într-o zi şi o lege, cum este în majoritatea ţărilor europene, o lege a interceptărilor şi a activitatii de urmărire. Eu nu cred că ei stau şi ascultă cine, ce vorbeşte şi pe urmă pornesc dosar din ce au ascultat. Ei (SRI- n.red.) ascultă când au o cerere de la procuror să asculte. Când există indicii că s-a comis o infracţiune sau când există indicii că se pregăteşte comiterea unei infracţiuni. Din momentul acela începe, pentru că nu pot să asculte fără mandat şi pe siguranţă naţională trebuie să aibă un mandat de la judecător ca să asculte”, a spus Augustin Zegrean.


El a spus că nu crede că judecătorii dau sentințe numai pe baza interceptărilor, ci că aceștia administrează și alte probe.

„Noi am avut în vedere practica europeană. Am verificat cum se face în toate ţările lumii, în ţările europene această activitate de supraveghere. Şi concluzia a fost că nu prea sunt ţări în care activitatea de supraveghere să se facă de alte organe decât de procurori şi organe de urmărire penală, de Poliţia Judiciară. Am găsit doar în Ungaria o situaţie în care serviciile secrete pot să facă aceste înregistrări, dar acolo serviciile sunt în subordinea primului ministru. În rest nu prea sunt şi mai sunt ţări cum este Anglia în care nici nu se acceptă înregistrările ca probă în procesul penal şi în nici un fel de proces probabil că înregistrările nu se acceptă.”, a explicat Augustin Zegrean și verdictul dat recent de CCR legat de interceptările realizate de SRI.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Probleme la zi de la Radio România Actualități. Este primul interviu pe care șeful CCR îl acordă după izbucnirea controversei privind interceptările realizate de SRI în cadrul dosarelor de curupție instrumentate de DNA.

CCR a decis recent că SRI nu poate face parte din procesul de cercetare penală, însă Augustin Zegrean a precizat la RRA că serviciul își poate face treaba în continuare în chestiunile care țin de secutitatea națională, „așa cum dealtfel e prevăzut în regulamentul de organizare al SRI”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: