vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 decembrie, 2013

Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, luni, că raportul BNR privind creditul acordat Ioanei Băsescu concluzionează că „s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale cec şi a normelor de prudenţă ale BNR”, după audierea sa în fața Comisiei din senat care analizează legalitatea creditului.

În fața Comisiei de buget-finanțe a fost prezent și președintele cec Bank, Radu Ghețea (foto), care a invocat secretul bancar pentru a nu răspunde la unele întrebări.

În ce privește perspectiva de a fi schimbat Radu Ghețea de la conducerea cec Bank, ministrul finanțelor, Daniel Chițoiu a spus că până la sfârșitul anului sistemul de management al băncii va fi schimbat. Ministrul finanțelor a spus că actuala conducere a cec nu și-a îndeplinit obiectivele.


Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, luni, după audierile din Comisia de buget-finanţe din Senat, că a venit „să spună adevărul”.

„Dacă cine va crede că sub semnătura guvernatorului BNR putem spune altceva decât adevărul se înşeală”, a precizat Cinteză.

El a arătat că membrii comisiei au fost interesaţi de activitatea cec în perioada de după 2011. „La lucrul acesta se răspunsese printr-o adresă semnată de domnul guvernator”, a spus Nicolae Cinteză.

Radu Ghețea: ”Mi-au fost cerute date statistice”

Preşedintele cec Bank, Radu Gheţea, a declarat, luni, la finalul audierilor de peste două ore din Comisia de buget- finanţe a Senatului, că i s-a cerut de către parlamentari prezentarea de date statistice, aceasta urmând să se întâmple zilele următoare.


„Am fost chemat să dau informaţii, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă, în zilele următoare, a unor date cu caracter statistic”, a spus Gheţea.

Preşedintele cec Bank urmează să fie audiat din nou, miercuri, începând cu ora 10.00, în Comisia de buget-finanţe din Senat, care anchetează activitatea managerială a băncii.

La şedinţa comisiei nu au participat reprezentanţii PDL.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că documentele cerute de comisie de la cec Bank au fost trimise şi urmează să fie analizate de senatori, începând de luni.

Comisia de buget-finanţe a mai cerut să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează cec Bank şi acordă credite.

Comisia senatorială urmează să audieze, marţi, 10 decmbrie, pe prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al cec Bank.

Daniel Chițoiu: ”Nu sunt mulțumit de activitatea de la cec Bank, vom introduce un sistem dual de management”

La ieșirea de la audierile de la Comisia de buget- finanțe a Senatului, ministrul Finanțelor s-a arătat nemulțumit de activitatea conducerii cec Bank. ”De la preluarea mandatului am avut multe întâlniri cu conducerea CEC. În fiecare lună, domnul Ghețea mi-a adus rapoarte din care reieșea că lucrurile merg bine. Totuși, de curând am constatat că lucrurile nu stau așa în realitate. Conducerea băncii nu și-a îndeplinit obiectivele. De exemplu în cazul creditării IMM-urilor obiectivul a fost realizat în proporție de 93%. Banca este pe pierderi.

În aceste condiții am decis ca la cec să schimbăm sistemul de management, să introducem un sistem dual, cu un directorat, cu 5 membri și un Consiliu de Supraveghere, cu 7 membri. Sistemul de management va fi schimbat până la sfârșitul anului.”, a declarat Daniel Chițoiu

Întrebat dacă a fost sunat de președintele Băsescu în legătură cu managementul dual, Daniel Chițoiu a declaratcă a fost sunat o singură dată de președinte:

”Președintele m-a sunat o singură dată atunci când am anunțat că voi introduce sistemul dual la CEC. Mi-a zis să nu pun politruci la conducerea băncii. I-am răspuns că nu pot să pun politruci pentru că cei care își vor depune candidatura pentru a face parte din conducerea CEC, trebuie să aibă avizul de la BNR” – a declarat ministrul Chițoiu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: