miercuri

24 aprilie, 2024

1 martie, 2019

Președintele ICCJ Cristina Tarcea

Tragerea la sorţi a celor cinci judecători ai ICCJ membri ai Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a avut loc vineri, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii desemnaţi au termen 24 de ore pentru a-i alege pe preşedintele BEC şi pe locţiitorul acestuia.

Numele celor cinci judecători desemnaţi sunt, potrivit News.ro: Geanina Cristina Arghir, Georgeta Carmen Negrilă, Mirela Vişan, Alina Macavei şi Anca Mădălina Alexandrescu.

Judecătoarea Cristina Geanina Arghir a făcut parte din completul care a decis condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman şi este magistratul care l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat în răpirea jurnaliştilor români la Bagdad, în timpul în care era magistrat la Curtea de Apel Bucureşti. A făcut parte din completul care a decis, în faza de fond a dosarului “Valiza”, achitarea tuturor inculpaţilor, între care şi Gigi Becali.


Georgeta Carmen Negrilă a mai fost membră BEC, ea fiind preşedinte al Biroului la alegerile locale din 2016.

Alina Macavei este autoarea unei analize, relizată în 2015, pe tema independeţei justiţiei.

Anca Mădălina Alexandrescu a fost preşedinta completului care a dat sentinţa în dosarul ”Transferurilor” şi tot ea a judecat un dosar al lui Radu Mazăre.

Tragerea la sorţi s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile articolului 24 din Legea alegerilor europarlamentare


Conform acestui articol, Biroul Electoral Central este alcătuit din 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cel mult 10 reprezentanţi ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale care participă la alegeri.

Desemnarea celor 5 judecători se face de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţă publică, în termen de 5 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a zilei de referinţă, prin tragere la sorţi, dintre judecătorii în exerciţiu ai Curţii.

La organizarea şi desfăşurarea tragerii la sorţi au dreptul să participe câte un reprezentant, desemnat ca atare, al fiecărui partid politic şi al fiecărei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care are membri în Parlamentul European.

Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedinte şi de prim-magistratul-asistent al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În termen de 24 de ore de la învestire, judecătorii desemnaţi îi aleg din rândul lor, prin vot secret, pe preşedintele Biroului Electoral Central şi pe locţiitorul acestuia.

Guvernul a stabilit oficial ziua de 26 mai pentru alegerile europarlamentare şi calendarul pentru alegeri, astfel că până în 28 martie trebuie depuse candidaturile.

Executivul a aprobat, miercuri, unele măsuri privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare, acestea vizând atât aspecte tehnice, cât şi atribuţiile şi sarcinile care le revin instituţiilor implicate. De asemenea, au fost aprobate bugetul şi cheltuielile, suma necesară pentru buna desfăşurare a scrutinului ridicându-se la 252.732.000 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: